NOS NieuwsAangepast

Taliban reageren op koranverbranding: dood ze, sla ze!

Opnieuw zijn in Afghanistan honderden mensen de straat op gegaan om te betogen. Ze schreeuwen dingen als "dood aan Amerika", omdat Amerikaanse militairen korans verbrandden.

Ook de Taliban hebben een oordeel geveld over situatie. Ze hebben Afghanen opgeroepen buitenlandse militairen aan te vallen. "Dood ze, sla ze, neem ze gevangen!", aldus de Taliban in een verklaring.

In totaal zijn al negen mensen omgekomen door de protestacties tegen de koranverbranding.

Excuses helpen niet

Eerder maakte de internationale troepenmacht ISAF en het Amerikaanse ministerie van Defensie al excuses. Minister van Defensie Panetta noemt de verbrandingen 'diep betreurenswaardig'. Maar die excuses mochten niet baten.

Nadien zijn opnieuw rellen uitgebroken voor de Amerikaanse basis Bagram, vlakbij Kabul.

Ooggetuigen melden aan persbureau Reuters dat verschillende Afghanen gewond zijn geraakt, nadat er schoten werden gelost. Volgens de ooggetuigen openden agenten het vuur toen de groep demonstranten het op hen had voorzien. Ook wordt gemeld dat op een ander punt ook groepen Afghaanse demonstranten bij elkaar zijn gekomen.

Er verzamelden zich kort na de verbanding ook al 2000 woedende Afghanen voor de NAVO-basis dichtbij Kabul. De demonstranten kwamen daar bijeen nadat bekend werd dat er korans en andere religieuze voorwerpen waren verbrand.

'Per ongeluk'

De woedende Afghanen gooiden molotov-cocktails naar de poort. Die vloog daardoor in brand. Sommige schoten in de lucht met hun wapen en er werd ook met stenen gegooid.

De religieuze boeken zijn per ongeluk verbrand, zegt de Amerikaanse commandant van de buitenlandse troepen in Afghanistan, John Allen. De korans lagen per ongeluk bij een stapel afval, dat naar een plek gereden werd om vernietigd te worden. Vijf Afghanen die daar aan het werk waren zagen het gebeuren.

De boeken werden gebruikt door gevangenen die op de basis werden vastgehouden. Na de verbranding kwam de leider van de provinciale raad, Ahmad Zaki Zahed, poolshoogte nemen. Volgens Zahed lagen er zo'n 60 tot 70 korans: "Sommigen waren helemaal verbrand en sommigen waren er wat minder ernstig aan toe, maar hadden wel schade."

Excuses

"Wij onderzoeken het incident en zullen stappen nemen zodat het nooit meer gebeurt", zegt Allen: "Ik bied mijn excuses aan aan de president van Afghanistan, de regering en vooral aan de lokale bevolking, die ons wees op deze misstanden zodat wij direct actie konden ondernemen."

Vorig jaar braken in Afghanistan ook al hevige rellen uit toen een dominee in Florida aankondigde dat hij korans wilde verbranden.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl