NOS NieuwsAangepast

'Onwetendheid belemmert grote protesten Marokko'

Het was geen Tunesië en zeker geen Egypte, maar in Marokko begon een jaar geleden ook een volksprotest; de 20 Februari-beweging.

De stroming bestaat voor het grootste deel uit jongeren en strijdt voor meer sociale rechtvaardigheid en democratie in Marokko. De leden van de 20 Februari-beweging gaan sinds vorig jaar elke zondag de straat op, maar we hebben maar weinig van ze gehoord

Volgens Mariam el Maslouhi, lid van de Nederlandse 20 Februari-beweging, zijn de problemen in Marokko nog veel groter dan in buurlanden Libië en Egypte. Maar waarom zijn de protesten dan zo 'klein'?

Onwetendheid

Volgens Mariam heeft het te maken met onwetendheid en angst. "Veel mensen weten niet eens wat er in de grondwet staat en waar ze recht op hebben. Daar zijn wij voor, we leggen dingen uit om de Marokkanen bewust te maken van de problemen in het land."

Die onwetendheid komt vooral door het hoge aantal mensen dat analfabeet is in het land. Bijna de helft van de bevolking kan niet lezen of schrijven, dat is veel meer dan in bijvoorbeeld Tunesië of Egypte. Ook heerst er grote verdeeldheid in Marokko waardoor een gevoel van eenheid ontbreekt.

'Onruststokers'

Daarnaast vinden veel ouderen in Marokko dat de 20 Februari-beweging zich aanstelt. Ze worden gezien als onruststokers. Volgens de oudere generatie moeten de jongeren zich gelukkig prijzen, omdat koning Mohammed VI in vergelijking met zijn vader koning Hassan II veel coulanter en vooruitstrevender is.

Volgens Mariam betekent dat niet dat de problemen minder zijn dan toen Hassan aan de macht was. Toch lijken steeds minder mensen mee te doen met de protesten, geeft de studente ook toe.

Dat komt mede omdat het Marokkaans regime roddels over de leden verspreidt, aldus Mariam. Het zwartmaken van de stroming zal er niet voor zorgen dat de wekelijkse betogingen zullen stoppen.

Mariam is ervan overtuigd dat de beweging ook volgend jaar nog steeds bestaat, weliswaar in andere vorm. "We gaan het slimmer spelen, we hebben van onze fouten geleerd en gaan zeker door."

Arabische Lente in MarokkoFebruari: Via social media organiseert de 20 Februari-beweging demonstraties voor echte democratie.Maart: Koning Mohammed kondigt hervormingen aan om democratie te versterken.April: In verschillende steden gaan Marokkanen de straat op voor 'een nieuw Marokko'.Juni: Koning Mohammed levert een deel van zijn politieke macht inJuli: Marokkanen kiezen massaal voor hervorming van de grondwet.November: Marokko kiest een nieuwe volksvertegenwoordiging.November: De verkiezingen worden gewonnen door de gematigd-islamistische partij PJD.

Door:Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl