NOS NieuwsAangepast

Prins Friso in levensgevaar: een tijdlijn

Prins Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix, is vrijdag na een ski-ongeluk in het ziekenhuis in Innsbruck beland. De prins werd slachtoffer van een lawine in de buurt van Lech, waar hij off-piste aan het skieën was. Het is onduidelijk wat voor verwondingen de prins precies heeft, volgens de artsen duurt het nog enkele dagen voor er een prognose kan worden gesteld. Friso is niet buiten levensgevaar. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Zaterdag 18 februari

16.23 uur: Nieuwe lawine in buurt Lech. De verantwoordelijken voor de reddingsoperatie van prins Friso zouden bij persconferentie zijn. Dat is niet doorgegaan, omdat zij zijn ingezet bij een nieuwe lawine in de buurt van Lech. Daarbij is opnieuw een persoon vermist, zo blijkt tijdens de persconferentie.

16.15 uur: De Oostenrijkse politie zal de vriend met wie prins Friso gisteren aan het skiën was, verhoren. Het gaat om een 42-jarige man. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

14.49 uur: Er is geen verandering opgetreden in de gezondheidssituatie van prins Friso, meldt de RVD. Het medische team heeft verzocht de komende tijd het aantal bezoekers aan de Prins beperkt te houden.

13.06 uur: Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn zwaar aangeslagen, meldt verslaggever Menno Reemeijer: "Ze waren in het zwart gekleed en liepen elkaar ondersteunend en met zonnebrillen op naar binnen."

12.25 uur: De verklaring die via NRC-journalist Jannetje Koelewijn over de gezondheidstoestand van prins Friso is verspreid is "grotendeels incorrect". Dat heeft een woordvoerder van het academisch ziekenhuis in Innsbruck bekendgemaakt.

12.08 uur: 'Friso wist wat hij deed', dat zegt Michael Manhart, de verantwoordelijke voor de veiligheid van een deel van de skipistes in Lech.

11.51 uur: Prins Willem-Alexander zegt dat ze niets weten. Verder bedankte hij de mensen in het Duits voor hun medeleven en zei hij te hopen dat de familie verder met rust wordt gelaten.

10.40 uur: De Oostenrijkse politie onderzoekt of er sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. Dit is normaal, aldus een woordvoerder van de politie.

10.05 uur: 'Geen zwelling te zien op CT-scan', dat zegt NRC-journaliste Jannetje Koelewijn in het NOS-Journaal.

09.22 uur: Volgens de website Vorarlberg online was de lawine waardoor prins Friso werd meegesleurd 30 meter lang en 40 meter breed.

07.48 uur: NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die toevallig ter plaatse was in het ziekenhuis van Innsbruck, meldt dat de prins geen schedelbasisfractuur heeft. Dat heeft de behandelend arts van Friso gezegd tegen haar man, die neurochirurg is.

07.39 uur: Toestand Friso onveranderd

Vrijdag 17 februari

22.20 uurBinnen- en buitenlandse journalisten maken zich op voor een koude nacht buiten het Landeskrankenhaus in Innsbruck. De beveiliging bij het ziekenhuis is opgevoerd, zodat media en andere belangstellenden buiten het terrein blijven. 21.10 uur Het regeringstoestel is geland op het vliegveld van Sankt Gallen, Zwitserland. De plaats ligt zo'n 200 kilometer van Innsbruck. De koninklijke familie vervolgt de reis per auto. 17.45 uur Kroonprins Willem-Alexander en prins Constantijn vertrekken vanavond met hun gezinnen naar Oostenrijk. Het regeringstoestel PH-KBX wordt klaargezet op luchthaven Schiphol. 16.20 uur Oostenrijkse media melden dat Friso een schedelbasisfractuur heeft opgelopen. 15.55 uur Friso ligt in het ziekenhuis van Innsbruck. Het ziekenhuis is inmiddels goed afgeschermd. Ludwig Muxel meldt volgens het ANP dat Friso - niet alleen - skiede buiten de piste, op een flank waar dat wel toegestaan was. 15.45 uur De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat de toestand van Friso stabiel is, maar dat hij nog niet buiten levensgevaar is. Volgens Ludwig Muxel, de burgemeester van Lech, vecht hij voor zijn leven. Prins Friso blijkt vanaf 12.15 uur ongeveer twintig minuten onder de sneeuw te hebben gelegen. 15.30 uur Lokale Oostenrijkse media komen met het bericht dat 'een lid van de Nederlandse koninklijke familie' bedolven is onder een lawine. Binnen enkele minuten bevestigt premier Rutte dat koningin Beatrix en prins Willem-Alexander ongedeerd zijn. Niet veel later meldt een lokaal persbureau dat het prins Friso is die onder de sneeuw heeft gelegen. 12.15 uur Het skigebied rond Lech wordt opnieuw getroffen door een lawine van zo'n dertig meter breed en veertig meter lang. Dat is geen verrassing. Er geldt een waarschuwing voor 'lawinegevaar 4', op een schaal van vijf.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl