NOS NieuwsAangepast

Stealth: stiekem googelen mét behoud van privacy

Je voetafdruk op internet hoeft niet zo groot te worden als Google wil: met een nieuwe zoekmachine kan je hem flink beperken. Met Stealth kan je compleet anoniem en in het geniep zoektermen invoeren. De zoekmachine bewaart geen cookies, IP-adressen en zoektermen. Privacy, daar draait het allemaal om. Jon Cook richtte de machine dan ook op vanwege de nieuwe privacyregels van Google, die op 1 maart ingaan.

Dat nieuwe beleid van Google houdt in dat allerlei dingen gekoppeld worden: je gedrag op social media en de zoekmachine. "Een van de enge dingen van Google is, is dat ze alles wat je doet volgen, zelfs als je niet op Google zit", aldus Cook. Vandaar dat zijn Stealth helemaal niets van je online gedrag bijhoudt. "Ik denk dat mensen hun privacy belangrijk vinden." Meer redenen om voor Stealth te kiezen heeft hij hier neergezet.

Coderen

Stealth werkt anders dan andere zoekmachines. Hij stuurt clicks via een andere website, zodat privégegevens als je IP-adres niet worden doorgegeven. En hij versleutelt de zoekterm die je invoert, zodat je wel de resultaten krijgt, maar niet de reclamecookies. Dat betekent ook dat op het moment dat er advertenties komen op de Stealth-website, die niet gebaseerd zijn op je zoekgedrag, verzekert Cook.

Stealth is zelfs zo geheim, dat je het bijna niet kan vinden via Google. Via deze link kom je er wel: http://usestealth.com/.

Zou jij het gebruiken?

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl