woensdag 15 feb 2012

Syrische oppositie heeft nieuw wapen: Google maps

Protesten in SyriëProtesten in SyriëAFP

Hoe kun je een trotse zittende president raken zonder wapens? De Syrische oppositie heeft iets bedacht: Via het crowdsourcing-programma Map Maker van Google geven activisten al weken lang straten, bruggen en boulevards nieuwe namen.

Veel plekken hebben nu een naam van een familielid van president Assad, of verwijzen naar het verleden van de familie. Die worden op deze manier gewist. De oppositie vervangt de namen vaak door namen van demonstranten die hun leven hebben verloren in demonstraties. "Ze hebben het recht om voort te leven in de gedachten van de Syriërs", zei een woordvoerder van de Syrian National Council: "Ze schrijven geschiedenis."

Wereldwijd

Via Google's Map Maker kunnen gebruikers wereldwijd kaarten updaten met nieuwe namen en gegevens. Deze worden vervolgens goedgekeurd door andere gebruikers of door medewerkers van Google Maps zelf. Op deze manier zijn er al hele Syrische wijken van naam veranderd, vaak met verwijzingen naar revolutionairen.

Stefan Geens is de auteur van de Ogle Earth blog: een website die de politieke en wetenschappelijke impact van Google Maps bijhoudt. Hij zag de verandering met eigen ogen gebeuren. Zo zie je op een 'gewone' Google Maps de stad Latakia met daarop 8 March Avenue, vernoemd naar de coupe van 1963 die Assad's vader aan de macht bracht. Diezelfde straat heet nu op Map Maker '15 march Avenue': de datum waarop de massale protesten in Syrië vorig jaar begonnen.

Offline

De actie is al een paar maanden bezig en begon op Facebook. Inmiddels is ook de Syrische regering op de hoogte van de acties: internetgigant Google is door een Syrische VN-gezant beschuldigd in een buitenlands complot te zitten dat Assad als Syrische leider openlijk ondermijnt. Overigens worden de straatnamen niet alleen online veranderd: ook fysiek worden straatbordjes weggehaald of veranderd in nieuwe namen.

Door: Dorien

Deel dit artikel