NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Love Parade weggestemd

De burgemeester van Duisburg, Adolf Sauerland, moet weg. Gisteren is een referendum gehouden en inwoners van de stad vinden dat hij nooit een vergunning had mogen afgeven voor Love Parade 2010. Bij dat muziekfestival kwamen 21 mensen om het leven en raakten er 500 gewond.

Ruim 80 procent van de mensen stemden voor het vertrek van de burgemeester. Sauerland houdt vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan, maar veel mensen denken daar dus anders over. De opkomstdrempel van 25 procent werd makkelijk gehaald, ruim 41 procent van de stemgerechtigden bracht een stem uit. Sauerland moet uiterlijk woensdag zijn functie neerleggen.

Vergunningen

Burgemeester Sauerland zei eerder dat hij zelf de "morele verantwoordelijkheid" droeg voor de ramp. Sauerland was ook degene die de vergunningen tekende voor de Love Parade, maar uit eerdere reconstructie van de ramp bleek dat hij dit pas op de zaterdagochtend van het festival deed, toen de eerste festivalgangers al onderweg waren. Vorig jaar bleek uit een rapport van het Duitse Openbaar Ministerie dat het dancefestival niet met de juiste vergunningen werkte. Volgens de officier van justitie in Duisberg was "de verlening van de vergunning in strijd met de wet".

De Love Parade liep uit op een drama toen paniek uitbrak bij een tunnel bij het festivalterrein. Veel jongeren werden doodgedrukt in de menigte.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl