NOS NieuwsAangepast

KPN mail doet het weer

Klanten van KPN kunnen weer bij hun e-mail. De provider had gisteren alle e-mailverkeer afgesloten, toen bleek dat persoonlijke gegevens van meer dan 500 klanten op internet zijn gezet. Inmiddels werkt de email van de 2 miljoen KPN-klanten weer, maar het werkelijke inloggen kan nog wel even duren, omdat er een wachtrij is ontstaan. Gebruikers moeten hun wachtwoord resetten en dat veroorzaakt wachttijden.

Gisteren gaf KPN toe dat de gegevens van minstens 500 klanten op straat lagen na een hack vorige maand. Het gaat om namen, adressen, emailadressen, wachtwoorden en telefoonnummers. Vandaag gaat KPN die mensen bellen. Ze worden dan geadviseerd om hun wachtwoord te resetten. KPN besloot gisteren uit voorzorg om de mailaccounts van 2 miljoen klanten tijdelijk af te sluiten. Volgens een woordvoerder is vannacht alles op alles gezet om het mailsysteem te herstellen.

De OPTA gaat kijken of het KPN z'n klanten wel goed beschermd heeft. "Alle providers in Nederland hebben de plicht om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen om alle persoongegevens van klanten te beschermen", meldt een woordvoerder. De OPTA wil nu checken of het bedrijf aan z'n zorgplicht heeft voldaan.

Facebook gehackt

Omdat de hackers ook bij de wachtwoorden van de klanten konden, kwamen veel gebruikers in de problemen met andere accounts. Veel mensen gebruiken nog steeds hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Zo meldde @WillemAdeBruin ons gisteren dat zijn Facebook-account was gehackt. "Moet er achter komen door een zak die mijn vrienden op fb foute berichten stuurt!", twitterde Willem.

De hackers hadden het hoofdwachtwoord in handen, en daarmee hadden ze heel KPN plat kunnen leggen.

De SP wil dat er een spoeddebat komt over de problemen bij KPN en ook PvdA en GroenLinks willen duidelijk krijgen waar het mis ging. De consumentenbond vindt dat gedupeerden veel te laat worden geïnformeerd.

Week lang rondsnuffelen

Eerder deze week bleek dat hackers in januari in de systemen van KPN konden inbreken. Ze zouden 16 gigabyte aan gegevens hebben buitgemaakt, toen ze een week lang toegang hadden tot het computersysteem. Het is onduidelijk of deze gegevens van dezelfde mensen komen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl