Omgekeerde wereld: politie terroriseert Salvador
Een verdubbeling van het aantal moorden, plunderingen, overvallen en betogingen: het is onrustig in Salvador, de derde stad van Brazilië. Verklaring? Sinds ruim een week staakt eenderde van de 30.000 politieagenten. De politieagenten eisen een salarisverhoging van 50 procent en betere werkomstandigheden.
Bizar is dat de onrust in Salvador niet alleen komt doordat criminelen de vrije(re) hand hebben- aangezien er te weinig agenten zijn. Nee, de politieagenten dragen zelf actief bij aan de chaos. Zo hebben ze het parlementsgebouw met geweld bezet en melden lokale autoriteiten dat een aantal agenten betrokken zijn bij winkelplunderingen en geweldsincidenten. Correspondent Marjon van Royen: "De agenten verdienen hier relatief prima, en het is algemeen bekend dat ze flink bijverdienen door corruptie. Bovendien is ze al een loonsverhoging van 40 procent aangeboden, maar die hebben ze afgeslagen: het is puur spierballenvertoon van de politie. Ze willen laten zien wie er de baas is."
Militairen lijnrecht tegenover politie
Het dodental sinds het begin van de staking ligt al op zeker 100, en het worden er iedere dag meer. Van Royen spreekt over uitgestorven straten, doodsbange winkeliers en plunderende bendes op klaarlichte dag. Dit is een reportage van een Braziliaanse zender over een busstation in Salvador, waar de bussen niet meer rijden, gedwongen door bendes die geleid worden door stakende agenten. Van Royen: "Dit lijkt geen politie, maar een terroristische bende. De stakende agenten lijken er alles aan te doen om de chaos op de spits te drijven."
Inmiddels zijn er 3000 militairen ingezet om de orde te herstellen. Gisteren grepen ze al keihard in bij een betoging van de politieagenten. De betogers werden beschoten met rubberkogels en uiteengedreven met traangas. Ook hebben ze het parlementsgebouw omsingeld, waar naar schatting 300 politieagenten en hun families verschanst zitten.
"Carnaval wordt dodelijke situatie"
De tijd gaat nu dringen, want op 16 februari begint de jaarlijkse carnavalsviering. Niet alleen een feestweek voor de inwoners van Salvador, maar ook een belangrijke toeristentrekker. Het ziet er naar uit dat de ontevreden politie juist dit volksfeest gebruikt om de druk op te voeren. "Het is duidelijk dat er geen sprake kan zijn van carnaval dit jaar", zegt een stakende politieagent. "Als wij niet door de straten patrouilleren wordt carnaval een chaos. Het zou een dodelijke, onmogelijke situatie worden."
Een Braziliaanse krant meldt verder dat politieagenten in acht andere staten, waaronder Rio de Janeiro, dreigen zich aan te sluiten bij de staking.
Door: Suse