NOS NieuwsAangepast

It giet net oan

Het kan niet op dit moment, een Elfstedentocht. Dat zei voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden vanavond in een persconferentie. De 22 rayonhoofden waren daarvoor weer bij elkaar gekomen, om de situatie langs de route van de Elfstedentocht te bespreken. Maar het ijs is nu van te slechte kwaliteit en daarom gaat het feest niet door.

"Veiligheid is voor ons net zo belangrijk als die enorme wens om de tocht te organiseren", zei Wieling. "Het grootste gedeelte van de route is van te slechte kwaliteit." Hij noemde het ook een "frustrerende situatie" en sprak zijn waardering uit voor alle vrijwilligers die geprobeerd hebben het ijs sneeuwvrij te krijgen. Vanmiddag was het voor hen duidelijk dat de tocht der tochten niet door zou gaan. Ze gaan nu afbouwen, maar houden de weerssituatie nauwlettend in de gaten, "zonder verwachtingen te wekken". Het bestuur hoopt wel dat iedereen nog flink gaat schaatsen in de drie dagen voordat het gaat dooien.

Heel Nederland wachtte op andere verlossende woorden van de voorzitter van de vereniging. Kreten van de vorige voorzitters 'It giet oan' en 'It sil heve' bleven plakken in het geheugen van de Nederlanders. Wij vroegen wat jullie zouden zeggen en die resultaten zie je op de foto hiernaast het artikel. En met de hashtag #watseitwiebe vind je nog veel meer resultaten.

Amper ijs

Het was geen goede nacht voor de Elfstedentocht. Er is amper ijs bijgekomen in de afgelopen nacht. In Balk, één van de knelpunten op de route, vroor het tegen 7 uur vanmorgen slechts 2 tot 3 graden. Dat is veel te weinig, aldus rayonhoofd Auke Hylkema: "We hadden er afgelopen nacht graag 2 tot 3 centimeter bij willen hebben, maar er is nog niet één centimeter aangegroeid. Nu gaat het nog waaien ook, we moeten nog zien of we deze dikte vast kunnen houden."

Leger

Op het Heegermeer, in het zuiden van de route, hielpen 50 millitairen vandaag om de sneeuw van het ijs te vegen. De hoop is dat de route over het Heegermeer ingezet kan worden als alternatief. Normaal gaat de route zuidelijker over Sloten en Rijs. In het noorden van de route is de juiste ijsdikte van 15 centimeter al bijna bereikt.

Meteoroloog Bert Heusinkveld van de Universiteit van Wageningen heeft misschien een oplossing in de trukendoos: CO2-blokjes. Op Radio 1 vertelde hij dat vanmorgen: "Ik heb een frame neergelegd met een oppervlakte van ongeveer een meter op een plek waar het ijs 11 centimeter dik was. Daarin heb ik CO2-blokjes gestort en afgedekt met een deken. De CO2-blokjes gaat dan verdampen. Bij dit proces ontrekken de blokjes warmte aan het ijs." Een uur later was het ijs op de plek van het frame met 2 centimeter gegroeid.

Toch houden onze broers Johan en Ruben Hoekstra de moed erin: "We blijven trainen voor de tocht en we zijn optimistisch dat hij er wél komt."

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'watseitwiebe', interval: 30000, title: 'watseitwiebe', subject: 'Elfstedentocht', width: 250, height: 300, theme: { shell: { background: '#cc041f', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#b31919' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, behavior: 'default' } }).render().start();

Door: Elke en Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl