NOS NieuwsAangepast

Elfstedentocht is big business

IJstransplantaties bij Balk, sneeuwvegen en continu meten hoe dik het ijs is. In Friesland wordt er van alles aan gedaan om de Elfstedentocht door te laten gaan. En niet alleen omdat het nou zo leuk en gezellig is. De tocht der tochten is namelijk big business. Het levert de horeca en andere bedrijven die het van toeristen moeten hebben tussen de 50 en 100 miljoen euro op. Dat hebben toerismeorganisatie Friesland Marketing en NBTC/NIPO berekend.

Maar het gaat verder. De Vereniging Friesche Elf Steden en de gemeente Leeuwarden verwachten tussen de 1 en 2 miljoen bezoekers. En veel daarvan willen Berenburg drinken.

Berenburg

Het traditionele Friese drankje van Sonnema wordt gemaakt in Bolsward, langs de route. Bij de eerste officiële tocht, in 1909, werd al Berenburg verkocht. Alle verloven zijn er ingetrokken en er wordt sinds gisteren 24 uur per dag gewerkt. "We verwachten een maand extra omzet", aldus een woordvoerster. Dan gaat het over zo'n 200.000 liter extra.

De Dokkumer Vlaggencentrale heeft zo'n 2000 extra vlaggen gemaakt. Er staat een grote '16' op, omdat het de 16e Elfstedentocht zou worden. Er staat expres geen jaartal op, zodat de vlag bruikbaar blijft.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl