NOS NieuwsAangepast

Facebook naar de beurs, win-win?

De grootste beursgang van een internetbedrijf ooit, zo wordt de aankondiging die Facebook waarschijnlijk gaat doen genoemd. De krant The Wall Street Journal meldt dat die mededeling er morgen komt, maar dat is niet bevestigd door het bedrijf zelf.

Facebook werd in 2004 ontwikkeld door toen nog student Mark Zuckerberg, die de website The Facebook noemde. Al in dat jaar werd het sociale netwerk, toen nog uniek in zijn soort, gebruikt door 1 miljoen mensen. Inmiddels heeft de site concurrentie gekregen, maar is ze nog altijd de grootste met 900 miljoen gebruikers wereldwijd. Het bedrijf, nog altijd geleid door Zuckerberg, zou na beursgang 100 miljard dollar waard worden. Dat betekent dat Amerika er ook plotseling duizenden miljonairs bij heeft, aangezien de medewerkers aandelen hebben. Waarschijnlijk komt 10 procent van de aandelen in de 'vrije' verkoop.

Een win-win-situatie dus, die beursgang. Maar Zuckerberg zelf zit er niet zo op te wachten. Hij wordt min of meer gedwongen naar de beurs te gaan door investeerders en personeel die geld willen zien. Het geld dat Facebook gaat verdienen wordt waarschijnlijk gebruikt om concurrenten voor te blijven en waar nodig op te kopen. Zuckerberg zelf zei vorig jaar nog dat die hele beursgang van hem niet zo hoefde. En de vraag is wat dit voor de gebruiker zal gaan betekenen. Komt er bijvoorbeeld meer reclame voorbij? Dat is afwachten.

Overigens is Facebook niet direct 'op' de beurs als dit woensdag wordt aangekondigd. De daadwerkelijke beursgang zal waarschijnlijk ergens in april zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl