NOS NieuwsAangepast

7000 e-books al illegaal op internet

Driekwart van de Nederlandse e-books is illegaal op het internet te vinden. Dat concludeert journalist Jeroen van Bergeijk in een VPRO-radiodocumentaire die dit weekend wordt uitgezonden. Van de ruim 10.000 Nederlandse titels die als e-book zijn uitgekomen, vond hij er ruim 7.000 terug op torrentsites.

Net als dat al gold voor films en muziek, zijn ook e-books dus illegaal makkelijk te vinden. En dat is helemaal niet raar, zegt Van Bergeijk. "Een e-book kopen is veel te ingewikkeld en te duur, dus het is helemaal niet gek dat mensen ze gaan downloaden." Hij voelt zich als schrijver ook allesbehalve aangetast door het feit dat ook zijn boek te vinden is. "Ik vind het meer een eer, dat iemand de moeite heeft genomen om mijn boek online te zetten. Het is ook een soort erkenning."

Van Bergeijk erkent dat het -ook weer net als bij muziek en films- een race tegen de klok zal blijven om illegale content tegen te gaan. Maar de schrijver denkt wel dat e-books beter zullen verkopen als ze makkelijker aan te schaffen zijn en goedkoper worden. "Want we vinden met zijn allen wel dat digitale spullen goedkoper moeten zijn dan echte."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl