NOS NieuwsAangepast

Ook KPN en T-Mobile weigeren Pirate Bay-blokkade

Steeds meer Nederlandse providers zeggen torrentwebsite The Pirate Bay niet te zullen blokkeren. Althans, niet vrijwillig. Gisteren liet UPC weten dat ze de site niet gaan blokkeren en vandaag melden T-Mobile en KPN dat niet te doen.

De providers kregen vorige week een verzoek van Stichting Brein om de toegang tot de website voor abonnees te blokkeren, maar dat zien ze niet zitten. "T-Mobile is een groot voorstander van open internettoegang en is principieel tegen het afsluiten van sites", zegt een woordvoerder van T-Mobile. De telecomaanbieder zal de site alleen op basis van een uitspraak van de rechter blokkeren, niet op verzoek van een private partij als Brein.

Alternatieven

Ook KPN heeft laten weten geen gehoor te geven aan het blokkeringsverzoek. "KPN ziet het blokkeren van sites als een zwaar middel, waarvoor een rechterlijk vonnis nodig is", staat in een verklaring te lezen. Volgens de provider zijn er genoeg alternatieven. "Wat nodig is zijn robuuste, aantrekkelijke business modellen, die makkelijk in gebruik zijn en een fair deal bieden."

Onethisch

Brein zegt in een reactie dat de weigering van de providers "ethisch onjuist en juridisch onhoudbaar" is. De stichting is zich aan het beraden op een reactie. Of er een rechtszaak komt wil de woordvoerder niet zeggen. "Ik wil niet vooruitlopen op de zaken".

Hoger beroep

XS4ALL en Ziggo kregen al eerder een verzoek en weigerde The Pirate Bay ook te blokkeren. Zij werden twee weken geleden door de rechter gedwongen om de site alsnog te blokkeren voor hun abonnees. XS4All en Ziggo zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl