NOS NieuwsAangepast

Marteling, dan oplappen en daarna weer marteling

Artsen zonder Grenzen stopt met het behandelen van gevangenen in de Libische stad Misrata. Het aanhoudend martelen van gevangenen maakt dat de organisatie deze beslissing moet maken.

Volgens AzG moeten de artsen gemartelde gevangenen oplappen zodat ze 'klaar' zijn voor de volgende ronde aan martelingen.

Al langer maken mensenrechtenorganisaties zich zorgen over de behandeling van gevangenen, ondanks beloftes van de Nationale Overgangsraad om gevangen genomen aanhangers van Kadhafi goed te behandelen.

Zorgen

Het stoppen van AzG in de stad Misrata toont de ernst van de situatie aan. Er komen steeds meer berichten naar buiten die wijzen op marteling, en ook de Verenigde Naties maken zich grote zorgen om het gebrek aan toezicht van de centrale overheid.

In de dagen na de val van het regime van Kadhafi werden zijn aanhangers massaal gearresteerd en in gevangenissen gegooid. Meestal gaat het om Afrikaanse migranten. Wat er precies gebeurt in de gevangenissen is onduidelijk, maar zachtzinnig wordt er niet met hun omgegaan.

De nationale overgangsraad heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Artsen zonder Grenzen. Sinds augustus 2010 verzorgt AzG in verschillende Libische gevangenissen oorlogsgewonden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl