donderdag 26 jan 2012

Geen SOPA of PIPA, wél ACTA?

Anti-ACTAAnti-ACTAk.l.macke / Flickr CC BY-NC 2.0

Vorige week werd SOPA teruggetrokken in Amerika, maar de Europese Commissie tekent vandaag in Japan een soortgelijk internationaal verdrag, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Het Europees parlement moet nog wel stemmen over het nieuwe verdrag.

In Polen was deze week een groot anti-ACTA-protest en vandaag volgt de Ierse hoofdstad Dublin. Maar wat houdt ACTA eigenlijk in en waarom wordt er in Europa tegen het verdrag gedemonstreerd?

ACTA,SOPA,PIPA amehoela?

ACTA is een handelsverdrag dat voor internationale standaarden zorgt als het gaat over namaakproducten of het schenden van intellectueel eigendom. In 2007 is er door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Zwitserland begonnen met het vormgeven van dit verdrag.

Deelnemers aan ACTA zijn: de VS, Canada, de EU, Zwitserland, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten.

Economische schade

De voorstanders van de wet wijzen erop dat er veel sprake is van economische schade door namaak-merkartikelen en door het downloaden van auteursrechterlijk materiaal. Het is volgens die mensen en organisaties een middel in de strijd tegen namaak en piraterij.

Uit gelekte stukken blijkt bijvoorbeeld dat internetproviders de internetverbinding van gebruikers na drie waarschuwingen moeten afsluiten.

Gesloten deuren

Tegenstanders hebben niet alleen kritiek op ACTA zelf, maar ook over hoe er is overlegd over het verdrag. Dat gebeurt namelijk achter gesloten deuren en dat is volgens de hen onwenselijk. Ook zouden de deelnemers aan de onderhandelingen geen democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zijn. Uit een anti-ACTA-filmpje: "Ze vertegenwoordigen ons niet, maar ze maken wel wetten achter onze rug om."

Daarnaast zeggen ze dat er geen goed onderzoek is gedaan naar de data die gebruikt wordt als basis om de economische schade te berekenen. Een ander punt dat de tegenstanders aandragen is dat er geen consumentenorganisaties betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Wat nu?

De Europese commissie zal vandaag in Japan zijn handtekening zetten onder het verdrag waar al dik vier jaar over wordt onderhandeld.

In de komende maanden zal ACTA langs vier verschillende commissies van het Europarlement gaan. Iedere commissie zal op een ander punt het verdrag onder de loep nemen en daarover een mening vormen. Al die meningen worden bij elkaar gevoegd in een algemeen verslag van de hoofdcommissie Internationale Handel van het Europees Parlement. Naar aanleiding van dat verslag gaat het Europees Parlement het debat aan met elkaar.

Mocht het verdrag in het Europees Parlement worden goedgekeurd is het aan de Tweede Kamer om er besluit over te vormen. Het is nog niet te zeggen of het parlement het verdrag gaat goedkeuren. Het definitieve besluit wordt waarschijnlijk in mei genomen door het Europees Parlement.

Nederland

De Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66) is een petitie gestart tegen de goedkeuring van het verdrag in het Europarlement. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en blogs Retecool, Sargasso en GeenStijl hebben zich aangesloten bij de anti-ACTA-beweging en ondersteunen de petitie van het parlementslid.

Door: Elke

Deel dit artikel