NOS NieuwsAangepast

Dichtgenaaide monden maken geen indruk

In Kirgizië vinden gevangenen dat ze door de gevangenisleiding slecht behandeld worden. Om dat statement kracht bij te zetten, hebben honderden gedetineerden hun lippen dichtgenaaid. Volgens hen zijn cipiers in het verleden zonder duidelijke reden langs de cellen gegaan, om een deel van de gevangenen in elkaar te slaan. Daarnaast eisen ze meer bewegingsvrijheid.

De gevangenisleiding is niet echt onder de indruk. Die beweert dat er bij hun controlerondes drugs en wapens in beslag genomen zijn. Ook de protestactie van de gevangenen laat de leiding ogenschijnlijk koud. "Laat ze hun mond houden en dichtnaaien", zei Sjeisjenbek Bajzakov, hoofd van de Kirgizische gevangenissen, dinsdag al. Dat deden volgens de autoriteiten in totaal ruim 1000 gedetineerden.

Dichtgenaaide monden in beeld

Bijna 400 gevangenen daarvan zitten in 'voorarrest-detentiecentrum nummer 1' in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek. Vandaag werden journalisten daar toegelaten om protesterende gevangenen te filmen. Mars Zhuzubekov, directeur van het detentiecentrum leek zich niet voor de situatie te schamen. "Dit is geen hotel of vakantiepark, ze zitten hier hun straf uit. Waarom willen ze alles open hebben? Zodat ze de cellen in en uit kunnen lopen?"

Het protest begon half-januari, toen de richtlijnen voor bewegingsvrijheid van gevangenen verscherpt werden. Volgens de autoriteiten willen de gedetineerden meer vrijheid om de cipiers lastig te vallen. De Kirgizische autoriteiten zeggen al langer last te hebben van strijdende bendes in hun gevangenissen. Die zouden ook verantwoordelijk zijn voor de georganiseerde zelfverminking.

Door: Johannes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl