NOS NieuwsAangepast

Docenten: 'Meer werken levert niets op'

Vandaag staken duizenden Nederlandse docenten in het voortgezet onderwijs. Daardoor vallen er door het hele land veel lessen uit en is een deel van de scholen zelfs gesloten. Minister Van Bijsterveldt noemt de staking "ronduit onverantwoord" en gaf aan niets te begrijpen van de oproep van de Algemene Onderwijsbond om het werk neer te leggen. Waarom staken ze eigenlijk? Hebben ze nog niet genoeg vakantie? En zijn het niet juist docenten die altijd zo vroeg thuis zijn?

Tijdens de staking staat de 1040-urennorm centraal. Deze norm moet in de toekomst gaan gelden voor de leerlingen in de onderbouw van de middelbare scholen, in plaats van de 1000 uur les per jaar die de leraren voorstellen. Docenten leveren daardoor een week vakantie in. Tegelijkertijd denken ze hun pupillen in die veertig uur niets extra's te kunnen bieden. Leerlingen zitten dan veertig uur op school, zonder les te krijgen. 'Opgehokt', zoals ze dat noemen. Ook de scholieren zijn verontwaardigd en staakten in december al tegen de maatregel.

Als ook de Eerste Kamer binnenkort instemt met het voorstel, krijgen leraren te maken met een hogere werkdruk. Zonder dat ze daar iets voor terug krijgen, zo wordt gevreesd. En dat terwijl de werkdruk al behoorlijk hoog is, volgens aardrijkskunde-lerares Elzien Offereins. Want naast de werkdagen moeten docenten al regelmatig 's avonds naar school. "Daarnaast zijn er werkweken, dat we hele weken met de leerlingen weg zijn. Dat doen we met hart en ziel, maar het is dus een fabeltje dat we elke middag om drie uur thuis zijn."

Door: Johannes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl