NOS NieuwsAangepast

Nieuwe privacyregels, leg eens uit Google?

Google heeft woensdag nieuwe privacyregels aangekondigd, die op 1 maart van dit jaar in gaan. Volgens het bedrijf zal het nieuwe reglement ervoor zorgen dat gegevens van gebruikers breder en beter worden ingezet, zodat diezelfde gebruikers meer gemak hebben van alle Google-producten. Maar wat precies verandert voor gebruikers? "Daar kunnen we geen antwoord op geven."

Woordvoerder Mark Jansen vertelt dat Google de ongeveer zeventig verschillende policies die het bedrijf had, heeft samengevoegd tot één document, dat hier te vinden is. Dat is volgens het bedrijf duidelijker voor gebruikers, die zo "kunnen zien hoe we uw gegevens gebruiken en op welke manieren u uw privacy kan beschermen".

Uit het document blijkt dat bijvoorbeeld ook informatie van Android-telefoons kan worden opgeslagen, zoals telefoonnummers, gebelde nummers en de duur, tijd en datum van oproepen. Dat het nieuwe beleid geen opt-out-functie zou hebben, ontkent Google. "Je kan geen opt-out-functie voor het hele beleid maken. Maar op onderdelen kunnen gebruikers nog altijd kiezen voor een opt-out", aldus Jansen.

Gemiddelde gebruiker

Blijft de vraag wat nou precies verandert voor de gemiddelde Google-gebruiker, die bijvoorbeeld een Gmail-account, Google+ en Android-telefoon heeft en Google Maps gebruikt. Veel gebruikers weten nu niet wat precies wordt opgeslagen, dus dat zou duidelijker moeten worden, toch Mark Jansen? "Helaas kunnen we daar nu geen antwoord op geven", is zijn antwoord. "We hebben nu het nieuwe beleid gepubliceerd, maar ik kan nog niet aangeven wat het precies betekent voor gebruikers van specifieke diensten. Daar wordt nog aan gewerkt."

Dan maar een concreet voorbeeld: een mailwisseling via Gmail over solliciteren en vacatures. Vervolgens verschijnen zowel in Gmail als in Google advertenties van vacaturesites, terwijl daar niet naar gezocht is via Google. Wordt de inhoud van mijn mail dan ook gescand? "Dat klopt inderdaad, er wordt gekeken naar de verzonden e-mails en die informatie wordt gebruikt voor advertenties." Dat is in ieder geval één onduidelijkheid die duidelijk is geworden.

Europese regels

Vandaag wordt er in Brussel gesproken over nieuwe privacyregels om internetgebruikers beter te beschermen. Bedrijven mogen onder die nieuwe regels alleen gegevens verzamelen als de gebruiker toestemming geeft. Daar komen ook boetes op te staan. Als de nieuwe regels worden aangenomen, zou dat betekenen dat burgers meer controle krijgen over hun gegevens.

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: '#google', interval: 30000, title: 'Nieuwe privacy-regels Google', subject: '', width: 250, height: 300, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, behavior: 'default' } }).render().start();

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl