NOS NieuwsAangepast

Liever geen kickboksgala's

Een serieuze tip van de burgemeester van Leeuwarden aan al zijn collega's: zorg ervoor dat je kickboksgala's kunt verbieden. Aanstaande zaterdag vindt een dergelijk gala in zijn stad plaats en daar is hij niet blij mee. Maar er een stokje voor steken, kon hij niet. "Ik heb nu geen juridische grondslag om het te verbieden."

Het gala, georganiseerd door It's Showtime, is komen overwaaien uit Amsterdam. Daar werd het evenement in 2010 verboden. Het kickboksgala zou een verkapte bijeenkomst van criminele organisaties zijn. Volgens burgemeester Crone heeft de organisatie het toen maar in zijn stad geprobeerd. En met succes.

Nieuwe verordeningen

Het blijft waarschijnlijk wel bij deze ene keer. Leeuwarden past haar politie-verordeningen zo aan dat ze voortaan de tijd heeft voor criminaliteitsonderzoek rondom deze en andere evenementen. Dat moet de gemeente mogelijkheden geven ongewenste evenementen uit de stad te weren.

Crone adviseert collega-burgemeesters zijn voorbeeld te volgen. "Dan kun je in het vervolg makkelijker zeggen: dit deugt niet, ik verbied het. Of je hebt de zekerheid dat er geen criminaliteit is en dan kan het gewoon doorgaan."

Door: Johannes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl