NOS NieuwsAangepast

Newt Gingrich: back in the game

Newt Gingrich heeft met een ruime overwinning Mitt Romney verslagen in de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Hij kreeg in South Carolina liefst 40 procent van de stemmen, dat is veel meer dan verwacht. De gedoodverfde winnaar Romney moest het met 28 procent doen. De overwinning van Gingrich hing de laatste dagen al in de lucht. Een aantal sterke media-optredens bracht hem terug in de race.

Het zorgt in ieder geval voor spanning in het Republikeinse veld. Bij winst van Romney was de strijd zo goed als beslist geweest, nu lijkt Gingrich zich op te werpen als de anti-Romney-kandidaat.

Uitslag South CarolinaNewt Gingrich 40%Mitt Romney 28%Rick Santorum 17%Ron Paul 13%

Drie winnaars

Gingrich twitterde al kort na de uitslag: "Dank South Carolina. Help me om de knock-out-klap te geven in Florida". Daar zijn op 31 januari de volgende voorverkiezingen. Maar hij was ook mild voor zijn tegenstander: "We moeten geen Republikeinse campagne voeren, maar een Amerikaanse campagne", liet hij in een reactie weten.

De drie Republikeinse voorverkiezingen hebben inmiddels drie winnaars opgeleverd. In Iowa won Rick Santorum na een hertelling nipt, in New Hampshire was het de beurt aan Romney met een ruime zege en in South Carolina is Gingrich de grote winnaar. South Carolina is een leuke opsteker voor Gingrich. Sinds 1980 stemde de staat in de voorverkiezingen altijd op de uiteindelijke winnaar van de Republikeinse nominatie.

Romney nog altijd favoriet

De beste kansen zijn nog altijd wel voor Romney. Hij beschikt over veel meer geld en een veel betere organisatie dan Gingrich. Bovendien moet de gematigde Romney in staat worden geacht om Florida te winnen. Die staat is minder conservatief dan South Carolina.

De twee andere verliezers van de avond, Rick Santorum en Ron Paul, lieten weten dat zij voorlopig doorgaan met campagnevoeren.

Wil je weten wat er de komende maanden nog allemaal staat de gebeuren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 6 november? Lees dan de Agenda Amerika Kiest 2012.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl