NOS NieuwsAangepast

South Carolina: Romney vs. Gingrich

Het is de derde staat die zijn Republikeinse favoriet kiest voor het Amerikaanse presidentschap: South Carolina. Als favoriet Mitt Romney ook hier wint, kan het bijna niet anders dan dat hij de man is die Obama van de troon moet stoten. Maar er is het een en ander veranderd in het Republikeinse speelveld. Een aantal kandidaten is uit de race gestapt en ook in de campagnes deden zich interessante ontwikkelingen voor. Plotseling staat Newt Gingrich weer in de spotlights.

Was het in Iowa nog nek aan nek met Rick Santorum en was in New Hampshire Ron Paul de nummer 2, in South Carolina lijkt het een rechtstreeks duel te worden tussen Romney en Gingrich. Laatstgenoemde is namelijk aan een indrukwekkende opmars bezig, nadat hij eerder ver weg was gezakt in de peilingen.

Wil je weten wat er de komende maanden nog allemaal staat de gebeuren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 6 november? Lees dan de Agenda Amerika Kiest 2012.

Privé

Gingrich heeft in de campagneperiode tot nog toe erg moeilijk gehad. Zijn privéleven was meer dan eens mikpunt van spot en dat legde hem in politiek opzicht geen windeieren. Zo is de conservatieve Gingrich al twee keer hertrouwd, terwijl hij in het verleden het huwelijk als heilig bestempelde. Ook een van zijn ex-vrouwen deed een boekje open bij CNN. Gingrich zou een 'open huwelijk' hebben voorgesteld en dat valt niet goed bij zijn conservatieve achterban.

Een kansloze campagne, zo leek het even, maar Gingrich wist gisteren op wonderbaarlijke wijze de aandacht voor zijn privéleven af te wenden. Hij is namelijk het slachtoffer van de "destructieve, kwalijke en negatieve opstelling van de media". Hij zei dat als reactie op de eerste vraag van CNN-presentator John King, die direct het privéleven van de Republikein aan de kaak stelde. "Schandelijk dat je een presidentieel debat met zo'n vraag begint", zei de Republikein. Het leverde hem een staande ovatie op.

Momentum

Moet Romney nu vrezen voor de overwinning? Sowieso wel voor die in South Carolina. Gingrich staat nu met 32 procent bovenaan in de peilingen, tegenover 29 procent voor Romney. Voor beiden staat er veel op het spel. Romney kan de kandidatuur bij winst bijna niet meer ontgaan, terwijl Gingrich momentum zou winnen en zijn campagne met vertrouwen kan voortzetten.

Romney en Gingrich genieten allebei de steun van een recente uitvaller. Afgelopen maandag stapte Jon Huntsman uit de race. Hij schaarde zich achter Romney. Donderdag gooie ook de Texaanse gouverneur Rick Perry de handdoek in de ring. Gingrich kan op zijn steun rekenen.

Santorum en Paul

Je zou de andere twee kandidaten bijna vergeten, maar ze doen nog wel degelijk mee: Rick Santorum en Ron Paul. Hun rol lijkt aardig uitgespeeld. In de peilingen krijgen ze allebei rond de 12 procent. De Republikeinse voorverkiezingen zijn een afvalrace. Het kan zijn dat Paul of Santorum na vanavond opgeeft. Volgens analisten kan het nog wel eens spannend worden, als deze twee conservatieve kandidaten zich bij opgave achter Gingrich scharen.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl