NOS NieuwsAangepast

SOPA, R.I.P?

Is SOPA van de baan? Daar begint het sterk op te lijken. Het brein achter de Stop Online Piracy Act (SOPA), het Republikeinse congreslid Lamar Smith, heeft besloten om zijn wetsvoorstel niet meer voor te leggen voor stemming in het Amerikaanse Congres. Hij zegt in een verklaring dat hij in afwachting van bredere steun de wet terugtrekt.

"Ik heb de kritiek gehoord en ik neem de zorgen over de voorgestelde wetgeving zeer serieus", zo zegt hij in een statement. "Het is duidelijk dat we opnieuw moeten bekijken hoe we dit probleem het beste kunnen aanpakken."

PIPA

Eerder vandaag werd al duidelijk dat de Senaat had besloten om de stemming over de Protect IP Act (PIPA) uit te stellen. De Democratische Senaatsvoorzitter Reid zegt dat hij de komende tijd wil gebruiken om een compromis te smeden tussen de voor- en tegenstanders van de wet. Er is geen nieuwe datum genoemd voor een stemming.

SOPA en PIPA zijn soortgelijke wetsvoorstellen, die ervoor zorgen dat de toegang tot websites die illegale content aanbieden kan worden geblokkeerd. Er is veel kritiek op de voorstellen, onder meer van Wikipedia en Google. Nadat Wikipedia deze week een dag op zwart ging als protestactie, trokken zes Republikeinen en twee Democraten in het Congres hun steun in. Toen zei Smith nog dat hij niet zou wijken voor de kritiek.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl