NOS NieuwsAangepast

Voetbal-blessures: zorg of zege?

Als je dacht dat een scheenbeschermer, een scheidsrechter en gezond verstand je kunnen behoeden voor blessures die je oploopt bij voetbal heb je het mis. Zit je namelijk op voetbal? Dan heb je vergeleken met andere sporten de grootste kans om een blessure op te lopen. Het is zelfs zo erg dat 6 op de 10 voetballers gemiddeld één blessure per seizoen oplopen. Dat komt neer op zo'n 620.000 mensen, zeggen onderzoekers van het UMC Utrecht.

Maar wat zijn dan zoal die blessures? Vooral enkels, knieën en bovenbenen moeten het ontgelden. Want ruim 80 procent van de voetbalblessures is te vinden in het gebied tussen je heupen en je tenen. En van die blessures ben je niet af als je er een pleister op plakt. Integendeel. Gemiddeld duren de blessures volgens onderzoek van het UMC 32 dagen. Dat betekent dat de voetballers gemiddeld vijf dagen niet kunnen werken en zestien dagen niet sporten. Na het beter melden loopt bijna een derde nog rond met pijnklachten.

En dat kwakkelen met een verzwikte enkel of een opgerekte kruisband kost natuurlijk geld. Bezoekjes aan de dokter of fysiotherapeut en het feit dat je misschien niet kan werken levert allemaal kosten op voor je werkgever of zorgverzekeraar. Gemiddeld zijn al die medische bezoekjes goed voor 810 euro.

Zorgverzekering

Kosten voor de zorgverzekeraar dus. Ze zullen dus niet blij zijn met al die voetballers. Of toch wel? Wel. Dat blijkt uit onderzoek een TNO-onderzoek voor het Nederlands Insituut voor Sport en Bewegen en het Diabetes Fonds. Volgens dat onderzoek zou er namelijk bijna 1 miljard euro bespaard worden als alle werknemers in Nederland sporten. En dat hoeft niet eens heel intensief. Het zou al volstaan als bijvoorbeeld iemand met een zittend beroep drie keer per week twintig minuten zou sporten.

Dat geblesseerde voetballers geld kosten is logisch, maar al met al zijn zorgverzekeraars blij met het feit dat mensen sporten. Want een verzwikte enkel is sneller hersteld dan iemand die chronische rugpijn ontwikkelt, doordat hij of zij helemaal niet sport.

Voorkomen is beter...

De KNVB gaat meer aandacht besteden aan het voorkomen van blessures. Dat kan heel goed tijdens de training, bijvoorbeeld door een betere warming up. En door spelers te leren hoe ermee om te gaan als ze eenmaal blessures hebben.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl