Medicijnpolitie gaat achter malariapillen aan

Miljoenen Afrikanen lopen gevaar door nep-malariapillen. De pillen komen voornamelijk uit China en zien er vrijwel hetzelfde uit als het echte medicijn. In sommige landen is 1 op de 3 verkochte pillen nep. Malaria veroorzaakt ruim 800.000 doden per jaar en daarom is dit een zaak voor iets nieuws: de medicijnpolitie.

De wereldgezondheisorganisatie zet een speciaal rechercheteam dat de nep-pillen moet opsporen. Maar die opsporing is lastig, want de neppillen zien er hetzelfde uit als de echte. En patienten denken in eerste instantie wel dat ze wel goeie pillen hebben, omdat ze de symptomen van malaria wel bestrijden maar niet genezen.

Malaria-deskundige Bart Knols baalt van de vele nepmedicijnen: "Mensen op het platteland hebben sowieso al heel weinig inkomsten, als ze dan hun laatste geld aan medicijnen besteden en die blijken dan niet te werken, dan is dat heel triest." De meeste pillen komen uit China, waar volgens Knols de georganiseerde misdaad de neppillen maken: "Zolang er veel geld is te verdienen, gaat dit gewoon door."

Altijd pillen mee

Nederlandse toeristen moeten, volgens Knols, dus altijd hun malariapillen uit Nederland meenemen. "Anders loop je de kans dat je pillen koopt met geen, of te weinig, actieve stoffen. Dan kun je dus nog steeds heftige malaria oplopen en er zelfs aan sterven."

Snel resistent

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die via muggenbeten in je lichaam terecht kan komen. Malaria veroorzaakt hevige koorts en braken en kan bloedvaten in organen verstoppen, waardoor je sterft. Er is geen vaccin, en de parasiet wordt snel resistent voor nieuwe middelen.

Daarom bestaan pillen meestal uit drie werkzame stoffen, waardoor de parasiet hardhandig wordt gedood. In de neppillen zitten meestal te weinig werkzame stoffen, waardoor de parasiet juist sneller resistent kan worden.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl