NOS NieuwsAangepast

OV-chipkaart in positief daglicht

Er zijn ook goede dingen aan de OV-chipkaart, merkte gemeente Amsterdam vandaag. Door een onverwachte meevaller van niet minder dan 15 miljoen euro hoeven de komende drie jaar toch geen extra bus- en tramlijnen te verdwijnen. Dit maakte Stadsregio Amsterdam vandaag bekend.

Eerlijk alles delen

De meevaller komt door de invoering van de OV-chipkaart als vervanging van de strippenkaart. Zo werden metropoortjes gesloten waardoor het zwartrijden fors is afgenomen. Ook is er met de chipkaart een nieuw systeem gekomen dat de inkomsten vanuit de kaartverkoop voor het openbare vervoer beter verdeelt. De opbrengst uit reizigersinkomsten door regionale vervoerders werden voorheen op één hoop gegooid en vervolgens verdeeld over vervoerders in heel Nederland.

Maar met de OV-chip kan nu direct worden bekeken hoeveel er wordt gereisd per regio. Hierop is ook de verdeling van de reizigersinkomsten over vervoerders aangepast. Nu blijkt dus dat vervoerders in regio Amsterdam lange tijd veel te weinig hebben gekregen terwijl er juist méér met het openbaar vervoer werd gereisd dan werd gedacht. Dit wordt nu gecompenseerd.

Eerder zou er sprake zijn dat vervoerder GVB voor minstens 13 miljoen euro moest bezuinigen in de regio Amsterdam. Hierdoor zou tot 40 procent van de buslijnen kunnen verdwijnen, maar dit is voorlopig dus niet geval.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl