NOS NieuwsAangepast

Halfbroer Kim Jong-un: "Regime zal snel vallen"

Kim Jong-nam, de oudste zoon van de in december overleden Kim Jong-il beschrijft het nieuwe regime van Noord-Korea als een 'grap'. Deze uitspraak doet hij in een boek van Yoji Gomi, een journalist van de Japanse krant Tokyo Shimbun, , dat vandaag in Japan is verschenen.

Het boek heet 'Mijn vader, Kim Jong-il, en ik' en is gebaseerd op intensief mailcontact tussen Gomi en Jong-nam. In de mailwisseling vertelt Jong-nam onder meer dat het huidige regime van zijn halfbroer Kim Jong-un snel zal vallen. Kim Jong-nam heeft zijn broer nooit ontmoet maar zegt wel goed contact te hebben met hun gezamenlijke oom en tante Kim Kyong-hui en Jang Song-taek. Zij zouden de huidige leider van Noord-Korea intensief begeleiden.

Disneyland

Kim Jong-nam studeerde net als zijn broer Kim Jong-un in het buitenland. In Japan en Zwitserland studeerde hij computerwetenschappen. Zijn moeder was Sung Hae-Rim, één van de vele vriendinnen van Kim Jong-il.

Hoewel Jong-nam ouder is dan Jung-un, is er nooit sprake geweest dat de nieuwe 'Grote Leider' van Noord-Korea zou worden. Jong-nam staat bekend als de zoon die met een vals paspoort Japan wilde binnenkomen om naar Disneyland te gaan. Hierdoor raakte hij verbannen uit zijn geboorteland en uit zijn vaders gratie. Sindsdien leeft hij in Japan en in de Chinese gokstad Macau. Onder Noord-Koreanen heeft hij geen enkele politieke steun.

Politiek

Het Disneyland-incident is echter niet de enige manier waarop Kim Jong-nam van zich laat horen. In 2010 deed hij al een interview met de krant waar Yoji Gomi voor schrijft, Tokio Shimbun. Hierin sprak hij zich uit tegen de vermeende opvolging van zijn vader door zijn jongere broer.

In dit nieuwe boek neemt Jong-nam ook weer een duidelijk politiek standpunt in, zegt auteur Gomi tegen CNN: "Kim Jong-nam wilde dat Noord-Korea economische hervormingen zou doorvoeren en zijn deuren voor de buitenwereld zou openen." Ook spreekt Jong-nam afkeurend over zijn jongere broer: "Hij vindt dat de jongste Kim geen idee heeft, geen visie", aldus Gomi. In het boek doet Jong-nam dan ook de voorspelling dat het regime snel zal vallen omdat Jong-un te jong is en te weinig ervaring heeft.

Onduidelijk

Details over de mailwisseling en over de relatie tussen Jong-nam en Gomi blijven vaag. De journalist zegt zelf drie keer met de half broer van de huidige leider te hebben afgesproken. Eén keer in 2004 en twee keer in 2011. In totaal zouden er zo'n 150 e-mails over en weer zijn verstuurd.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl