NOS NieuwsAangepast

Hoera! Economie in China groeit minder hard

De Chinese economie is minder hard gegroeid dan werd gevreesd. Gevreesd, niet gehoopt. Het is namelijk goed nieuws, dat het groeicijfer over 2011 op 9,2 procent is uitgekomen en niet boven de 10 procent.

In China wonen 1,3 miljard mensen, bijna twee keer zoveel als de hele EU bij elkaar. Die moet de Chinese overheid allemaal aan het werk houden, waarvoor een groeicijfer van tussen de 7 en 8 procent nodig is. Maar als de economie sneller groeit, met meer dan 10 procent, raakt de economie oververhit. Dan ontstaan prijsstijgingen, die slecht zijn voor de economie doordat bijvoorbeeld productieprijzen stijgen.

De Chinese overheid moet dus zorgen dat de economie niet oververhit raakt en doet dat door de geldkraan dicht te draaien. Banken mogen niet meer onbeperkt geld uitlenen aan investeerders en fabrikanten. Daardoor is de productie in het land omlaag gegaan en de inflatie gezakt.

Export

Toch is het de vraag of de maatregelen van de Chinese overheid voldoende zijn. China is namelijk erg afhankelijk van de exportmarkten. "Het is alsof je aan het balanceren bent op een koord", zo zegt onze correspondent Wouter Zwart. "De afzetmarkten in de VS en EU zitten in een crisis, maar daar is China wel afhankelijk van. Er is minder vraag naar Chinese producten, en het is afwachten welke gevolgen dat gaat krijgen."

Dat weten we pas over een paar weken, want vanwege Chinees Nieuwjaar is het nu vakantie. Dan ligt alles in het land twee weken stil.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl