Engelstalige Wikipedia gaat op zwart

Radicale actie van de Engelstalige Wikipedia...Morgen gaan ze de hele dag op zwart uit protest tegen een controversiële wet, die in de maak is in Amerika; de zogenoemde SOPA-wet. Volgens tegenstanders betekent de wet het einde van het vrije internet, wereldwijd.

  • DUUR: 01 MIN 34 SEC
  • 784 KEER BEKEKEN
Sluit video
Protest tegen wet over illegaal downloaden

Wikipedia gaat woensdag op zwart uit protest tegen een wetsvoorstel waar het Amerikaanse huis van afgevaardigden zich momenteel over buigt. Het wetsvoorstel wordt SOPA genoemd, een afkorting die staat voor Stop Online Privacy Act en bevat allerlei maatregelen tegen het verspreiden van illegale content. Internetkenner Roeland Stekelenburg.

  • 497 KEER BELUISTERD
Sluit video
The American Government wants to CENSOR the Internet (Anti SOPA Rap by Okwerdz)
Sluit video
woensdag 18 jan 2012

'Imagine a world without free knowledge'

WikiPedia op zwartWikiPedia op zwartNOS op 3

Voor studenten en scholieren die even wat willen opzoeken voor een werkstuk is het een lastige dag. De Engelstalige versie van Wikipedia staat namelijk op zwart als protest tegen het omstreden SOPA-wetsvoorstel dat vandaag in het Congres in de Verenigde Staten wordt behandeld. De pagina's zullen tot morgenochtend 6:00 uur Nederlandse tijd onbereikbaar zijn.

"For over a decade, we have spent millions of hours building the largest encyclopedia in human history. Right now, the U.S. Congress is considering legislation that could fatally damage the free and open Internet. For 24 hours, to raise awareness, we are blacking out Wikipedia", staat er op je scherm als je vandaag Wikipedia bezoekt.

Volgens Wikipedia-oprichter Jimmy Wales ondersteunt het grootste deel van de Wikipedia-medewerkers het initiatief, zij hadden inspraak via een speciaal hierover gestarte Wikipediapagina. Hij denkt dat ongeveer 25 miljoen mensen worden getroffen door de blackout. Hij twitterde dan ook: "Maak je huiswerk wat eerder".

Andere sites

Wikipedia is niet de enige organisatie die protesteert tegen de nieuwe wet. Die is volgens hen te algemeen en brengt de vrijheid van meningsuiting in gevaar. Ook Google en Facebook hebben kritiek, maar zij halen hun websites niet uit de lucht.

Een aantal kleinere sites haakt wel direct aan bij de actie van Wikipedia. Voorbeelden daarvan zijn het weblog BoingBoing en de Nederlandse site Lifehacking. The Huffington Post heeft voor de gelegenheid zijn complete website verhuisd naar een Brits domein (co.uk).

SOPA

De Stop Online Piracy Act (SOPA) is een Amerikaans wetsvoorstel dat werd ingediend door het Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Lamar Smith. In principe is het de bedoeling van de wet om het delen van illegale content via internet tegen te houden. Ook het verkopen van namaakspullen op de Amerikaanse markt valt onder de illegale content.

De wet zou het Amerikaanse ministerie van Justitie de mogelijkheid bieden om buitenlandse sites die illegale content willen verspreiden in Amerika te blokkeren. Bijvoorbeeld het live-streamen van beschermd materiaal, zou door SOPA een misdrijf worden voor de site waarop het staat.

Voorstanders zeggen dat het wetsvoorstel het intellectueel eigendom van Amerikanen beschermt en het banen in de muziek- en filmindustrie veilig stelt. Tegenstanders vinden SOPA een schending van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, de vrijheid van meningsuiting. Ook zou de wet het internet censureren en een bedreiging vormen voor klokkenluiders. Sites zoals Google, YouTube en Wikipedia zijn tegen SOPA, omdat ze bang zijn dat als er auteursrechtelijk beschermd materiaal door één van hun gebruikers online wordt gezet, zij ook worden aangepakt door de Amerikaanse overheid.

Twee adviseurs van president Obama dreigden afgelopen weekend met een veto van de Amerikaanse regering als SOPA in de huidige formulering wordt goedgekeurd door het Congres of het Huis van Afgevaardigden.

Deel dit artikel