NOS NieuwsAangepast

Chinese Twitter groeit explosief

In september passeerde Twitter de grens van 100 miljoen actieve gebruikers, maar dat is niets vergeleken met het Chinese microblog Weibo. Daar is het aantal gebruikers in het afgelopen jaar verviervoudigd naar ongeveer 250 miljoen, meldt een Chinees onderzoeksbureau. In 2010 gebruikten nog slechts 63 miljoen Chinezen hun versie van Twitter.

De groei van deze groep internetters maakt het voor de Chinese overheid steeds lastiger om gebruikers van het web onder de duim te houden. Dat was goed te zien tijdens de grote treinramp bij Wenzhou in juli. Ook een filmpje waarin een meisje werd overreden en een tijdje bleef liggen zorgde voor veel ophef op Weibo.

Daarnaast gebruiken Chinese microbloggers het medium ook vaak om hun mening te uiten over opstanden, demonstraties en corruptie. Onder andere Weibo zorgde ervoor dat er buiten China bekend werd dat er een opstand van dorpsbewoners in Wukan was.

Regulering

Toch blijft de overheid proberen om het gebruik van Weibo te reguleren. Eind vorig jaar moesten sites met een standplaats in Beijing en Shanghai hun gebruikers opdragen om hun echte namen in te voeren. Volgens verschillende critici was dit een poging van de overheid om kritische berichten te weren.

De overheid eist ook dat Weibo-sites hun content beter moeten bekijken en sneller kritische berichten moeten verwijderen. Ondanks dat blijft het aantal internetgebruikers in China groeien. In 2010 steeg het aantal gebruikers met 12,2 procent.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl