NOS NieuwsAangepast

1 op de 6 Amerikanen is 'binge drinker'

Engeland staat bovenaan als het gaat om binge drinking in Europa, maar aan de andere kant van de oceaan blijken ze er ook wat van te kunnen. Maar liefst 1 op de 6 Amerikanen is een binge drinker. En een kwart van de staat Wisconsin ook. Bij ons wordt dat ook wel comazuipen genoemd. Amerikanen binge drinken gemiddeld 4 keer per maand. Dat meldt de Centers for Disease Control and Prevention. En daardoor is het een groter probleem dan ze dachten.

Daarbij geldt als binge drinking 5 glazen of meer voor mannen en 4 glazen of meer voor vrouwen bij een enkele gelegenheid, in een korte tijd. Gemiddeld is het hoogste aantal glazen dat achterover geslagen wordt 8. Bij ons wordt over het algemeen 6 glazen of meer aangehouden. Als een man 6 glazen in twee uur drinkt, heeft hij een promillage van 0,8, zegt het instituut voor verslavingszorg Jellinek.

In Amerika zijn er zeker 38 miljoen binge drinkers en in Wisconsin wonen dus relatief de meeste. Utah, thuisplaats van de Mormonenkerk, eindigt onderaan met de minste drankproblemen. Volgens het rapport gebeurt de inname van de helft van alle in Amerika geconsumeerde alcohol tijdens een binge partij. Voor jonge mensen is dat 90 procent.

Hart en lever

Nou lijkt het best onschuldig, een uitspatting op een avond, en volgens experts zou nog geen 20 procent van de binge drinkers een alcoholprobleem hebben. Maar volgens gezondheidsinstanties komen er jaarlijks 40.000 mensen door om. Ook door gerelateerde incidenten zoals rijden onder invloed, geweld en effecten op de lange termijn, zoals kanker en hart- en leverproblemen.

Verder blijkt uit het rapport dat excessief drankgedrag meer voorkomt bij mannen dan vrouwen, mensen tussen de 18 en 34, mensen die gestudeerd hebben en die meer dan 75.000 dollar per jaar verdienen.

Jellinek heeft een test ontwikkeld waarbij je zelf kan kijken of je alcoholgebruik riskant is.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl