NOS NieuwsAangepast

Tien miljard extra planeten om op te wonen

Astronomen en andere experts uit die hoek zeggen dat er minstens tien miljard andere bewoonbare planeten zoals de aarde rondzweven in ons Melkwegstelsel. Dit beweren zij tijdens de bijeenkomst van de American Astronomical Society die deze week wordt gehouden. De conclusie wordt getrokken na een zesjarig onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen. Zij bestempelen niet minder dan tien miljard planeten binnen de Melkweg als bewoonbaar.

De vondst is gebaseerd op het zogenaamde 'Goudlokjes-principe'. Dit slaat op de afstand die een planeet minstens van een ster af moet staan om er überhaupt leven toe te laten. Want staat een planeet te dicht op een ster, dan is het er te warm, en is de afstand te groot, dan is het weer te koud. Maar dat dit nu betekent dat we het heelal met 10 miljard andere aardbollen delen, is weer iets te voorbarig.

Bewoonbaar

Het is ook niet zo dat alle 10 miljard planeten afzonderlijk zijn ontdekt. In de zes jaar tijd die het onderzoek duurde is er een handvol 'bewoonbare' planeten gezien met een speciale microlens. Deze waarneming werd gecombineerd met ingewikkelde statistieken waardoor de schatting luidde dat er minstens 10 miljard van moeten zijn, gezien de vorm en omvang van de Melkweg.

De tijd dat we ruimtevaartvluchten kunnen maken naar een zusterplaneet van onze eigen aarde zit er volgens Dr. Jorgensen, een van de onderzoekers, voorlopig niet in. "Het kan wel heel goed zijn dat de toevalligheden in die zonnestellen tot compleet andere ontwikkelingen hebben geleid, met andere spannende vormen van leven op die planeten als gevolg."

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl