NOS NieuwsAangepast

NASA: Neehee, er gebeurt niets op 21/12/12

"De aarde doet het al meer dan 4 miljard jaar prima en wereldwetenschappers wereldwijd zien geen catastrofe gebeuren in 2012". Dat zegt ruimtevaartorganisatie NASA naar aanleiding van de vele vragen die ze krijgen over het '2012 fenomeen': het eind van de wereld op 21 december 2012. Sommige mensen vroegen de organisatie zelfs of ze zichzelf, hun familie of huisdier maar beter kunnen ombrengen. Om al die vragen te beantwoorden hebben ze zelfs een speciale pagina op hun site gezet.

Op 21 december stopt namelijk de 5.125 jaren tellende Mayakalender en veel mensen geloven daarom dat op die dag de aarde vergaat. De Maya's waren een hoogontwikkelde beschaving en stonden bekend om hun astronomische observaties en wiskundige kennis. Ze zouden hun kalender natuurlijk niet zomaar op dat moment laten ophouden. Maar NASA ziet het anders: "De Mayakalender stopt niet op 21 december, maar geeft gewoon het eind van een periode aan, zoals onze stopt op 31 december om op 1 januari weer verder te gaan."

Hier kan je zelf zien dat er niets in de buurt van de aarde zweeft dat zou kunnen inslaan in 2012.

Bunkers

Maar aan de gedachte alleen al is natuurlijk een hoop geld te verdienen. Archeologen vonden in november een 1300 jaar oude gegraveerde steen in een tempelruïne in Comalcalco in Mexico. Daarop wordt gerefereerd aan 21 december 2012. Omdat hij ondersteboven gevonden werd, wordt aangenomen dat de Mayabevolking hem niet mocht zien, een ontdekking die de hysterie alleen maar deed opleven. De steen ligt nu in een kluis in een museum en moet miljoenen toeristen trekken.

In Amerika verkopen mensen van alles, van survivalgidsen tot bunkers om in te schuilen als de tijd daar is. Zakenman Robert Vicino uit Californië bouwt de bunkers op geheime locaties, met slogans als "Aan welke kant van de deur wil jij staan?". Naar eigen zeggen heeft hij al meer dan 5000 reserveringen. En die mensen zijn heus niet gek, zegt iemand in de Daily Mail die al een plek heeft: "Dit zijn angstige tijden en mijn familie wil overleven. Je moet voorbereid zijn."

Zwitserland

Geïnteresseerd in een bunker dichter bij huis? In Zwitserland komen ze er niet van af. Het land heeft duizenden legerbunkers, voornamelijk in de Alpen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden. Nu wil het leger ze verkopen omdat het onderhoud niet te betalen is. Probleem is dat de koper ze alleen mag gebruiken voor opslag. Wie weet gaan ze daar nog anders over denken.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl