Nigeria ligt stil door staking om benzineprijzen

Hier in Nederland ben je de laatste weken weer flink meer kwijt aan de pomp door de stijgende olieprijzen. Maar in Nigeria is het nog een stuk erger: daar zijn de prijzen voor bezine van de één op de andere dag verdubbeld. Gevolg: een massale staking die het hele land lam moet leggen.

Nigeria is een van de grootste olieproducenten van Afrika. Maar de 'gewone' Nigeriaan leeft in armoede. Zo'n beetje het enige wat hij merkte van de olieinkomsten waren de lage benzineprijzen. En die zijn nu dus flink gestegen. Eind 2011 kostte een liter benzine 35 eurocent, nu is dat 72 cent. De meeste van de 160 miljoen inwoners moeten rondkomen van ongeveer anderhalve euro dollar per dag.

De enorme stijging is het gevolg van het plotselingen afschaffen van de brandstofsubsidie door president Goodluck Jonathan. Die zegt het geld, zo'n 8 miljard dollar, hard nodig te hebben om de infrastructuur te verbeteren. Die infrastructuur is nodig om geraffineerde brandstof te produceren. Omdat die ontbreekt, moet de meeste benzine geïmporteerd worden.

Occupy Nigeria

De vakbonden zijn woedend en hebben iedereen opgeroepen om het werk neer te leggen. Scholen, kantoren en winkels in een groot deel van het land zijn daardoor gesloten. Tienduizenden Nigerianen gingen de straat op en ze willen net zo lang blijven staken tot de regering de brandstof weer gaat subsidiëren. Bad Luck Jonathan, riepen ze. In de tweede stad van het land, Kano, vielen meerdere gewonden en er zouden twee doden gevallen zijn; in de stad Lagos werd één betoger door de politie doodgeschoten. De demonstranten krijgen steun van Nigeriaanse activisten die zich hebben verenigd in de beweging Occupy Nigeria.

Boko Haram

De regering is bang dat de protesten door de 'Nigeriaanse Taliban' Boko Haram als doel zullen worden gebruikt om bommen te laten ontploffen en dat daardoor weer een burgeroorlog tussen christenen en moslims zal ontstaan. Vorige week pleegde de militante islamitische groepering een aanslag op een kerk in het noorden van het land. Eerder zeiden ze tegen een lokale krant dat alle christenen uit het gebied moeten verdwijnen, en dat ze anders vermoord worden. Ook tijdens de Kerst was er een serie bomaanslagen waarbij tientallen doden vielen.

In Nigeria wonen ongeveer evenveel chistenen als moslims, maar in het noorden van het land is de islam de voornaamste godsdienst.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl