NOS NieuwsAangepast

Iran: doodstraf voor vermeende spion

De 28-jarige Amir Mirzai Hekmati is tot door een Iraanse rechter tot de doodstraf veroordeeld. De man, die zowel de Iraanse als Amerikaanse nationaliteit bezit, is veroordeeld wegens het spioneren voor de Amerikaanse regering op Iraans grondgebied.

James Bond

In december vorig jaar werd de strafeis bekend gemaakt. De man is geboren in de Verenigde Staten en heeft gediend in het Amerikaanse leger. Eerst als marinier, daarna als vertaler in Afghanistan en Irak. Door de Iraanse media wordt Hekmati neergezet als speciale CIA-agent met een achtergrond als die van James Bond, vertelt correspondent Thomas Erdbrink, maar de familie van de man zegt dat hij alleen in Iran was om zijn grootouders te bezoeken. Hekmati zelf heeft op nationale televisie bekend banden te hebben met de CIA.

Statement

Met de veroordeling maakt Iran een duidelijk statement naar de wereld en met name naar Iraniërs in het buitenland. De Iraanse regering maakt zich ernstige zorgen om spionage in eigen land en houdt Iraniërs die naar het land terugkeren vanuit het buitenland extra in de gaten, uit angst dat zij een dubbele agenda hebben.

Spanningen

De angst voor spionage is niet ongegrond. Begin december werd er door Iran nog een Amerikaans onbemand vliegtuig uit de lucht gehaald. Ook zijn er al meerdere atoomgeleerden vermoord. Amerika maakt zich al jaren ernstige zorgen om de nucleaire activiteiten van Iran en verdenkt het land ervan kernwapens te ontwikkelen. Gister maakte het land nog bekend bijna klaar te zijn met een ondergrondse fabriek voor de verrijking van uranium.

Correspondent Thomas Erdbrink dacht in december nog dat de geëiste straf niet toe zou worden gewezen. Nu is dit dus wel gebeurd. Waarschijnlijk spelen de toenomen spanningen tussen de twee landen een grote rol. Volgens Erdbrink kan Hekmati nog in hoger beroep tegen zijn veroordeling.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl