NOS NieuwsAangepast

VS: Occupy is woord van 2011

Bij ons koost Van Dale Tuigdorp tot woord van het jaar en Onze Taal benoemde weigerambtenaar tot woord van 2011. In Amerika is het Occupy geworden. Dat besloot de American Dialect Society vrijdagavond.

Een overgrote meerderheid stemde tijdens de jaarlijkse conferentie in Portland op het woord, en versloeg daarmee FOMO, wat 'for fear of missing out' betekent en gaat over de angst om overspoeld te worden door informatie op social media. Ook 'the 99%' haalde het niet. "Occupy is een oud woord, maar in een paar maanden tijd ging het een eigen leven leiden en kreeg het een nieuwe en onverwachte betekenis", zei de voorzitter van de New Words Committee.

Eerdere winnaars waren 'app', 'tweet' en 'bailout'.

Mellencamp

Andere woorden die meedongen en het noemen waard zijn: Mellencamp, een vrouw die nog ouder is dan een cougar, vernoemd naar John Cougar Mellencamp, en 'kardash', een periode van 72 dagen, vernoemd naar het korte huwelijk van Kim Kardashian. Ze verdienden een plekje in de categorie Creatief. Verder waren er ook veel nominaties die nu veelzeggend zijn, maar het in de geschiedenis niet gaan halen, zoals Tebowing en 9-9-9. En dan werd ook nog 'deather' erkend: iemand die de officiële lezing van de moord op Osama bin Laden ontkent. Sommige populaire woorden noemde het genootschap "gewoon onnodig", zoals Charlie Sheens bi-winning en amazeballs.

Hier zie je complete lijst met winnaars in sub-categorieën.

De American Dialect Society werd in 1889 opgericht en bestaat uit academici, taalkundigen en taalstudenten. Hun verkiezing van woord van het jaar is de oudste en invloedrijkste.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl