NOS NieuwsAangepast

Wit-Russisch internet stopt bij de grens

Jij kan deze tekst altijd en overal lezen, een Wit-Rus niet. Niet alleen omdat hij hoogstwaarschijnlijk geen Nederlands kan lezen, maar ook omdat hij niet meer op het internet mag. De regering van het Oost-Europese land verbiedt vanaf vandaag haar inwoners om buitenlandse websites te bezoeken.

De wet is officieel bedoeld om het gebruik van Wit-Russische websites te bevorderen, maar sluit daarmee wel alle Wit-Russen van de rest van het internet af. Providers worden verplicht zich registreren bij het Ministerie van Communicatie en buitenlandse sites af te schermen voor haar klanten. Lukt ze dat niet, dan kunnen ze een boete verwachten. Internetcafés die zich niet aan de wet houden worden zonder pardon gesloten.

Geen YouTube of Gmail

Als er een vermoeden is dat iemand toch filmpjes kijkt op YouTube, of bijvoorbeeld een email leest via Gmail, dan krijgt hij de belastingdienst, de politie én de geheime dienst aan zijn broek. Volgens mensenrechtenorganisaties verdwijnt hiermee het laatste beetje vrijheid dat de Wit-Russen hadden. Ook het bezoeken van nationale websites wordt aan banden gelegd. Zo moeten providers iedere internetverbinding (in mobieltjes, laptops en computers) aan een persoon kunnen koppelen. Inloggen op een computer bij een internetcafé kan niet zonder legitimatie.

De nieuwe wet is een direct gevolg van de protesten van afgelopen juli. Via Facebook en andere social media spraken mensen af om samen te gaan demonstreren. De demonstranten namen geen spandoeken mee, maar begonnen slechts de applaudiseren tegen het regime. Tijdens die provocaties zijn honderden mensen opgepakt.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl