NOS NieuwsAangepast

Salma Hayek Ridder in het Franse Légion - parbleu!

Het benoemen van de Ridders van de Légion d'Honneur in Frankrijk is meestal een feestelijke aangelegenheid, maar Sarkozy's laatste benoemingen zijn bij veel Fransen in het verkeerde keelgat geschoten. Actrice Salma Hayek (45) is een van de nieuwe aanwinsten voor de Légion, voor haar bijdragen aan de Franse republiek.

Hayek is getrouwd met de Franse miljardair François-Henri Pinault, met wie ze ook een kind heeft. En die is zeer goed bevriend met de Franse president. Over een paar weken krijgt Hayek een medaille in het Elysee. Hayeks schoonvader François Pinault is een Grand Officer in dezelfde Légion.

Onder de andere benoemingen zijn een Frans popduo uit de jaren 60 en 70 én oud-minister Henri Torre. Maar die heeft de onderscheiding geweigerd "omdat zo'n beetje iedereen hem krijgt". "Ze hebben mensen op de lijst gezet die de onderscheiding niet verdienen", is zijn mening. Op de website van L'Expresse zeggen boze Fransen dat "Napoleon zich zou omdraaien in zijn graf". Napoleon richtte de Légion in 1802 op voor "mannen en vrouwen de zich, soms met de dood tot resultaat, inzetten voor het land".

Joseph Luns

Hayek is niet de enige buitenlander die deze onderscheiding krijgt. Arnold Schwarzenegger, Steven Spielberg en tientallen anderen gingen haar voor. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns is de enige Nederlander op de lijst. Zie hier een lijst van alle buitenlanders die onderscheiden zijn.

"Het uitreiken van de onderscheiding is een keuze van de president", zegt onze correspondent Ron Linker. "Hij hoeft geen verantwoording af te leggen. Hij legt namen voor aan een commissie die minimaal antecedenten-onderzoek verricht, en daarna wordt de 'belofte' gepubliceerd." Dat benoemen gebeurt aan de lopende band: jaarlijks worden 3500 mensen onderscheiden. De Légion d'Honneurs telt momenteel 93.000 leden. En bij 'nieuwe verdiensten' kan je gepromoveerd worden.

Boze tongen beweren dat Sarkozy populariteit probeert te 'kopen', voor de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl