NOS NieuwsAangepast

Klopjacht op man mishandeld Afghaans meisje

Een tien man sterk politieteam gaat in Afghanistan op jacht naar de man van Sahar Gul. Het 15-jarige meisje werd vorige maand door de politie gevonden in een kelder. Sahar was ernstig mishandeld door haar schoonfamilie en ligt nog steeds in het ziekenhuis.

De Afghaanse regering staat behoorlijk onder druk om iets aan de zaak te doen. De zaak van Sahar staat niet op zichzelf. Door heel het land zijn verhalen bekend van meisjes die verschrikkelijk worden toegetakeld nadat ze zijn uitgehuwelijkt. Het politieteam is speciaal voor de zaak opgezet en gaat op zoek naar de man van Sahar en zijn familie.

nagels getrokken

Sahar werd zeven maanden geleden op 14-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een man die ruim twee keer zo oud is als Sahar zelf. Haar ouders hoorden daarna vrijwel niets meer van het meisje en gingen daarom naar de politie. Toen agenten het huis van de man binnenvielen ontdekten ze Sahar in een donker hok. Het meisje was daar gemarteld. Volgens de politie werd ze gedwongen om zichzelf te prostitueren, maar weigerde het meisje. De man en zijn familie zouden daarop haren uit haar hoofd hebben getrokken en haar nagels hebben getrokken. Een deel van de familie is al opgepakt.

Het meisje ligt nu in een ziekenhuis in Kabul, maar wordt vanwege haar verwondingen overgebracht naar een hospitaal in India. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het geval van Sahar niet op zichzelf staat. Meisjes en vrouwen in de landelijke gebieden in Afghanistan worden meer en meer beknot in hun vrijheid. De internationale troepenmacht die de positie van de vrouwen zou moeten verbeteren, is juist bezig zichzelf terug te trekken. Wettelijk mogen Afghaanse meisjes pas trouwen als ze 16 zijn, maar meer dan de helft trouwt jonger.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl