NOS NieuwsAangepast

Israël: mannen en vrouwen uit protest samen in bus

De ruzie tussen de ultraorthodoxe Joden en de seculiere gemeenschap waar Israël 2011 mee afsloot, ging gisteren onverminderd door. Honderden mensen waren op de been tegen vrouwendiscriminatie in bussen door sámen met de bus te reizen. In een aantal steden waar veel orthodoxe Joden wonen, worden vrouwen geacht achterin de bus te zitten.

De scheiding tussen mannen en vrouwen werd al een jaar geleden door het Hooggerechtshof afgeschaft, maar in ultraorthodoxe wijken is het nog steeds een gebruik.

Premier Netanyahu zei eerder al dat hij de seksescheiding betreurt. Hij deed dat naar aanleiding van de actie van Tanya Rosenblit, die half december weigerde haar plek voorin de bus op te geven. Ze beklaagde zich erover op Facebook en de rel was geboren. Sindsdien zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de discriminatie van vrouwen.

Nazi-Duitsland

Op Oudjaarsdag protesteerden zo'n 1500 ultraorthodoxe Joden tegen de Israëlische staat, die ze vergeleken met nazi-Duitsland. Ze zijn boos over de "onderdrukking en opruiing" door de seculiere gemeenschap in Israël. Een aantal van hen droeg kampkleding uit de Tweede Wereldoorlog en een Davidster, het symbool van jodenvervolging. Ook enkele kinderen gingen gekleed als Holocaust-slachtoffers.

Onrein

Ongeveer 10 procent van Israël is ultra-orthodox Joods. De mannen proberen vrouwen zoveel mogelijk van hen te scheiden. Het idee is dat de man geen 'onreine gedachten' mag krijgen. In bussen moeten vrouwen dus achterin zitten en ze hebben zelfs speciale looppaden in wijken.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl