NOS NieuwsAangepast

Vulkaan uit de zee verrezen

In de Rode Zee tussen Jemen en Eritrea is een nieuw eilandje onstaan. Een vulkaan die normaal onder water zit is boven water gekomen, meldt NASA. Een onderwater vulkaan begon deze maand met spuwen en brak door het wateroppervlak. Uiteindelijk bereikte het nieuwe eiland een diameter van 500 meter. Vandaag bracht de ruimtevaartorganisatie foto's naar buiten waarop het ontstaan van het eiland duidelijk te zien is.

Vissers zagen als eerste vorige week lava-fonteinen van 30 meter bij de Zubair-eilandengroep. Lokale media pikten het verhaal op en daarna richtte NASA een satelliet op de eilandengroep en maakte de foto met de rookpluim die je hiernaast kunt zien. De andere foto is van hetzelfde gebied in 2007, daar is nog geen spoor van het nieuwbakken eiland.

De Zubair-eilandengroep bestond tot nog toe uit tien eilanden. Nu hebben ze er dus een broertje bij, het eiland is nog naamloos. Het grootste eiland van de groep is Jebel Zubair met een lengte van 5 kilometer. Daarnaast heb je ook nog Centre Peak, Saba en Haycock.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl