NOS NieuwsAangepast

Geen gelukkig jubileum voor de euro

2011 is niet het meest positieve jaar voor de euro en dat terwijl op 1 januari de munt 10 jaar bestaat. Bij de introductie op de beurs, was het allemaal nog hosanna, hosanna, maar nu lijkt niemand meer zeker over de toekomst van de Europese munt.

Vandaag kwam er nog een financieel dieptepunt voor de euro bij. In de middag daalde de koers naar 1,2856 dollar en dat was het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 2011. De munt was op 14 september 2010 voor het laatst minder waard.

Populariteit

De euro heeft het qua populariteit nooit gewonnen van de gulden. Nederlanders hadden de munt omarmd, hem troetelnaampjes gegeven, iets wat de euro vrijwel niet gelukt is. Wij kwamen niet verder dan pleuro, neuro en zeuro.

Kent u nog de bijnamen van de gulden. We hadden voor ieder muntje en biljet wel een andere naam. We maakten een rijtje van de gulden met een aantal bijnamen.

5 cent - Stuiver 10 cent - Dubbeltje, duppie 25 cent - Kwartje 1 gulden -Piek, pegel 2,5 gulden -Knaak, riks 5 gulden -Vijfje 10 gulden -Joetje 25 gulden -Geeltje 50 gulden -Zonnebloem 100 gulden -Meier, snip 250 gulden -Vuurtoren 1000 gulden -Rug

Imagoprobleem

Bij de introductie van de euro werden we overspoeld met campagnes om de munt onder de aandacht te brengen. Of een nieuwe campagne helpt om de munt van zijn imagoprobleem af te helpen wordt betwijfeld door Mark Woerde van reclamebureau Lemz. "Mensen hebben gewoon geen vertrouwen in de euro. En een campagne waarin je dan laat zien. Joh, vertrouw me maar. Dat gaat gewoon niet werken."

Volgens Woerde moet niet de euro worden gepromoot maar moet worden gezocht naar het hogere ideaal voor 'Europa'. Als dat lukt gaan mensen vertrouwen krijgen in het merk 'Europa' en dat heeft dan weer een positieve impact op de munt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl