NOS NieuwsAangepast

Niet geschoten is altijd Kerstmis

In Amerika nemen ze het niet zo nauw met de kerstgedachte. In de kerstmaand december werd er in de Verenigde Staten namelijk een recordaantal wapens verkocht, zo meldt de FBI. In december werden er meer dan 1,5 miljoen aanvragen gedaan voor aanschaf van een wapen.

Voordat wapenhandelaren in Amerika een wapen mogen verkopen aan iemand zonder licentie, moeten zij die persoon natrekken in een database van de FBI. Volgens de instantie kwam het aantal zoekopdrachten in de derde week van december al boven het totaal aantal zoekopdrachten in de hele maand november uit. Terwijl november al een recordmaand was.

Een woordvoerder van The National Rifle Association zegt tegen CNN dat hij denkt dat de stijgende verkoop van wapens ligt aan het groeiende onveiligheidsgevoel van Amerikanen. "Ik denk dat mensen zich realiseren dat wanneer het tussen hen en de crimineel gaat, ze het heft in eigen handen moeten nemen."

Obama

Iets dat meteen weer ontkracht wordt door leden van een anti-wapencampagne. "Mensen zijn bang dat Obama zijn strijd tegen wapenbezit volgend jaar doorzet en slaan nu toe zolang het nog kan, en dat is belachelijk."

Het lijkt alsof veel Amerikanen gebruik maakten van Kerst om zichzelf of een ander een wapen cadeau te doen. In de week voor kerst werden namelijk meer dan een half miljoen achtergrondchecks gedaan. Toch hoeft dit niet te betekenen dat er daadwerkelijk een half miljoen wapenbezitters bij zijn gekomen, want sommigen trakteren zich op meerdere glocks, colts of shotguns.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl