NOS NieuwsAangepast

Proefdierapen met vervroegd pensioen

Volle bak bij Stichting AAP. Vanaf vandaag komen er namelijk 73 Java-apen naar het opvangcentrum. De aapjes komen uit het laboratorium van MSD in Oss en zijn jarenlang gebruikt als proefdier voor anticonceptie en vruchtbaarheid. Omdat MSD in Nederland stopt met 't ontwikkelen van anticonceptie mochten de vrouwelijke beestjes met vervroegd pensioen.

Java-apen wegen zo'n 5 tot 10 kilo en kun je qua grootte een beetje vergelijken met een kat. De beestjes zijn nu tussen de 5 en 10 jaar oud en kunnen ongeveer 30 jaar oud worden. Ze hebben dus nog een heel leven voor zich. Dat gaan ze als het goed is niet slijten in de opvang van Stiching AAP. Het is de bedoeling dat ze vanuit deze opvang weer naar andere plekken op de wereld gaan, bijvoorbeeld naar dierentuinen.

Kerngezond

De dieren zijn dus gebruikt als proefdier, maar volgens MSD zijn ze kerngezond. Stichting AAP heeft er alle vertrouwen in dat het goed zit met de gezondheid. Al worden ze uiteraard wel bij binnenkomst in de opvang medisch gekeurd. Blijkbaar worden ze ook ooit weer vruchtbaar. De kosten voor de overplaatsing worden grotendeels betaald door MSD.

In het opvangcentrum bij Almere komen de apen bij elkaar te zitten. Dat kan volgens de stichting omdat het hele sociale dieren zijn, die elkaar goed kennen, ze zijn aan elkaar gewend. In Almere hebben ze de beschikking over een aantal binnenverblijven met allerlei speeldingen, maar ze kunnen ook naar buiten. Op het apeneiland zijn uiteraard ook verschillende speeltoestellen. Hier schuilt trouwens nog wel een gevaar in, want deze apen kunnen heel goed zwemmen. En rondom het eiland ligt natuurlijk water. Om te voorkomen dat de beestjes ontsnappen moet het hek ook onder water helemaal worden doorgetrokken.

Namen

De 73 apen gingen in Oss trouwens naamloos door het leven, maar daar zal snel verandering in komen. Een oproep op de sociale media van Stichting AAP heeft zoveel namen opgeleverd dat ze moeten kiezen. Er zijn veel Indonesische woorden als suggestie doorgegeven, zoals Elok (mooi), Lemah (aarde) of Kanti (vrouwelijke schoonheid).

Dierproeven

In Nederland worden heel veel diersoorten gebruikt voor onderzoek. Vooral muizen, ratten en andere knaagdieren. In 2010 waren er 575.278 proefdieren waarvan 448 apen. Dat zijn er nu dus 73 minder. Er worden geen mensapen gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van de nVWA, die toeziet op de uitvoering Wet op Dierproeven.

Apen worden steeds minder gebruikt als proefdier omdat er veel protest is vanuit dierenbeschermers. Stichting AAP vindt apen ook niet geschikt als proefdier. Ze vangen alleen apen op als een farmaceutisch bedrijf besluit helemaal te stoppen met het gebruik van apen.

Door: Martijn

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl