NOS NieuwsAangepast

Economische doemscenario's voor 2012

Economische doemscenario's. We lusten er wel pap van. Of niet. Hoe dan ook: ze vliegen ons om de oren. De Deense Saxo Bank maakt er zelfs ieder jaar een sport van om de donkere wolken boven onze economie te voorspellen. In de zogeheten Black Swan Exercise stelt de bank een lijst samen van de zwartst mogelijke economische voorspellingen. En ze willen nog wel eens gelijk hebben ook.

Zo stond in de lijst voor 2011 de voorspelling dat de goudprijs boven de 1800 dollar zou uitstijgen en dat de Amerikaanse rente met een looptijd van dertig jaar onder de 3 procent uit zou komen. Beiden werden werkelijkheid. Maar, hecht er niet te veel waarde aan. De makers zeggen zelf dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de voorspellingen en dat ze dat ook niet willen pretenderen.

Het kwam de afgelopen jaren niet voor dat er geen enkele voorspelling uitkwam, dus we zijn toch wel benieuwd naar de lijst voor 2012. Hier komt ie:

1. Apple verliest 50 procent van zijn beurswaarde. Geen enkel superbedrijf heeft ooit zijn superieure positie vast weten te houden, omdat de aanval van andere bedrijven geopend wordt en loyaliteit vervaagt. Google, Microsoft/Nokia en Samsung zullen roet in het eten van Apple gooien.

2. Europese banken sluiten in 2012 voor een week hun deuren vanwege de eurocrisis. Dat zal halverwege het jaar gebeuren. De Europese afspraken uit december 2011 zullen onvoldoende daadkracht hebben en er wordt te veel een beroep gedaan op het Europese noodfonds. Resultaat: een "nieuw soort EU".

3. Een onafhankelijke Amerikaanse presidentskandidaat wint de presidentsverkiezingen. In 1992 was er voor het laatst een onafhankelijke kandidaat die hoge ogen goodie; de Texaanse miljardair Ross Perot. Hij haalde 18,9 procent van de stemmen. Volgens deze voorspelling zitten de Democraten ideologisch op een dwaalspoor en zullen de Republikeinen niet winnen vanwege het enorme verschil tussen arm en rijk. Een onafhankelijke kandidaat dus.

4. Australië belandt in een recessie. De Chinese stoomtrein verloor al snelheid in 2011 en dat zal in 2012 alleen maar erger worden. Als er een land afhankelijk is van de economie van China, dan is het Australië. Vooral door mijnbouw en natuurlijke grondstoffen is een goed draaiend China onmisbaar voor Australië.

5. De Basel III-regulering zorgt voor vijftig banknationalisaties in Europa. In 2012 hebben we de grootste reddingsoperatie ooit voor Europese banken. Nerveuze spaarders zullen hun geld massaal van de bank halen en opnieuw zullen overheden moeten bijspringen. Vergeleken bij deze reddingsoperatie lijkt die uit 2008 kinderspel.

6. Zweden en Noorwegen nemen de plaats in van Zwitserland als veilige haven. Omdat de kapitale markten van Zweden en Noorwegen veel kleiner zijn dan die van Zwitserland, zullen de Scandinavische landen veel minder merken van devaluerende banken. Die zullen wel hun weerslag hebben op de Zwitserse economie.

7. De Zwitserse Nationale Bank devalueert de franc tot 1,50 tegen de euro. Ze zullen wel moeten, omdat de Zwitserse export zwaar te lijden heeft onder de eurocrisis. Zwitserse spullen zijn simpelweg te duur.

8. De Chinese yuan devalueert 10 procent ten opzichte van de dollar. Ook hier geldt dat de export anders te duur wordt. Mede door de Europese schuldencrisis komt er te weinig binnen om de hoge verwachtingen waar te maken. Steeds meer steden met enorm hoge wolkenkrabbers veranderen in spooksteden. China kan het eigen tempo niet bijbenen.

9. De Batic Dry Index stijgt met 100 procent. Dat is de bulktarievengraadmeter voor de scheeptvaart. Dit onder meer vanwege de aanzwengelende vraag van de goedkopere olie uit China. Ook andere grondstoffen zoals ijzer zullen in prijs afnemen, waardoor de vraag toeneemt en de tarieven voor scheepvaart omhoog gaan.

10. Tarweprijzen verdubbelen vanwege het speculeren op de voedselprijzen. Niet de meest schokkende voorspelling, want dat was in 2010 ook het geval. Vooral het extreem slechte weer zal zijn invloed hebben op de voedselproductie. Het zal moeilijk worden 7 miljard monden te voeden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl