NOS NieuwsAangepast

Israëliërs zijn pesterijen door orthodoxe joden zat

Vanavond is er in Beit Shemesh, een voorstad van Jeruzalem, een demonstratie tegen pesterijen door ultra-orthodoxe joden tegen vrouwen. Directe aanleiding is een filmpje van een meisje van 8 jaar dat niet normaal naar school kan lopen. Onderweg wordt ze bijna dagelijks bespuugd en uitgescholden door extreem gelovigen. De wandeling van het meisje van huis naar school is slechts 300 meter en tijdens die tocht staat het meisje doodsangsten uit, blijkt uit het filmpje.

De ultra-orthodoxe joden proberen zoveel mogelijk een scheiding te maken tussen mannen en vrouwen. Hiermee willen ze onreine gedachten over het andere geslacht voorkomen. Volgens de ultra-orthodoxen in de wijk, is het achtjarige meisje niet bescheiden genoeg gekleed. Op 1 januari is een groter protest gepland. Ruim 3000 mannen en vrouwen gaan dan tegelijkertijd en door elkaar in het openbaar vervoer zitten.

De druppel

Aanleiding voor dit protest van 1 januari is het incident met een Israëlische vrouw die voorin een bus ging zitten. Door haar ultra-orthodoxe medepassagiers werd zij vervolgens uit de bus gepest. Vrouwen gaan normaal gesproken namelijk achterin de bus zitten om uit het gezichtsveld van mannen te blijven. Ook raakte een agent gewond toen hij een bord wilde weghalen waarop de scheiding tussen mannen en vrouwen werd gepromoot.

Regering

De van oorsprong conservatieve Israelische premier Netanyahu is woedend door de incidenten van afgelopen weken. Hij wil dat het pesten door de orthodoxe joden direct stopt. Eerder werd hem verweten dat hij blind was voor de pesterijen maar nu zegt hij harde maatregelen te nemen.

Ongeveer 10 procent van de Israelische bevolking is ultra-orthodox. Deze gemeenschap groeit snel en andere Israeliërs zijn bang dat hun land extremer wordt in het geloof. Zo ook Alon Visser, een bezorgde Israëliër die vanavond ook demonstreert en in het interview hiernaast de kwestie uitlegt.

Botsingen

Vanmiddag raakten ultra-orthodoxe joden al slaags met politie en journalisten. Rond de 300 extreem gelovigen bekogelden de politie met stenen en stalen spullen van de journalisten.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl