NOS NieuwsAangepast

Kamer wil onderzoek naar functioneren Buma/Stemra

Het functioneren van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra moet worden onderzocht, dat vindt de Tweede Kamer. Aanleiding is de ophef die ontstond nadat in PowNews te zien was hoe een bestuurslid een componist hulp aanbood in ruil voor royalties.

De Kamer zegt dat het vertrouwen in Buma/Stemra ernstig beschadigd is, mede door deze affaire. Bestuurslid Jochem Gerrits nam ontslag na de uitzending van PowNews. Buma/Stemra laat de zaak ook zelf onderzoeken. Het parlement zegt dat het kabinet desnoods maatregelen moet nemen om het vertrouwen in de auteursrechtenorganisatie te herstellen.

Componist

In PowNews was begin december te zien hoe Gerrits in een opgenomen telefoongesprek aanbiedt om werk van de zaak van de componist te maken, in ruil voor eenderde van het uitbetaalde geld. De componist maakte in 2006 muziek bij een anti-kopieerspotje, dat zonder dat hij het wist in bioscopen is vertoond en op miljoenen dvd's terechtkwam. Hij zegt daardoor veel geld misgelopen te zijn.

De publiciteit in PowNews was niet de enige slechte pers die de organisatie dit jaar kreeg. Ook de Volkskrant berichtte een aantal keer over misstanden bij Buma/Stemra. In mei uitten bestuursleden Henk Westbroek en Hans Kosterman in die krant forse kritiek, ze noemden het reilen en zeilen bij Buma/Stemra 'bestuurlijke krankzinnigheid'.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl