NOS NieuwsAangepast

Nieuwe carrière voor ex-Lehman Brothers bankier

De nieuwe minister van Economische Zaken is vandaag benoemd. Zijn naam? Luis de Guindos. Zijn vorige baan? Bankier bij Lehman Brothers, de bank die in 2008 ineenstortte en de katalysator was van de wereldwijde economische crisis.

Nieuw kabinet

De benoeming van De Guindos werd gedaan door de nieuwe regeringsleider Mariano Rajoy die vandaag werd beëdigd. Deze conservatief won op 20 november de verkiezingen en legde vandaag zijn eed af als nieuwe premier van Spanje. Hij kondigde direct zware bezuinigingen van 16,5 miljard euro aan die de Spaanse economie uit het slop moeten trekken.

Overlever

De 51-jarige Luis de Guindos kan met recht een 'overlever' van de bankencrisis genoemd worden die door zijn voormalige werkgever Lehman Brothers in gang werd gezet. Zijn nieuwe missie als minister van Economische zaken is niet makkelijk: een economie redden die richting recessie gaat en te maken heeft met een werkeloosheidspercentage van 21.5 procent.

Warme banden

De Guindos heeft warme banden met de conservatieve partij van Mariano Rajoy: hij werkte al op de economische afdeling tussen 2002 en 2004. In de jaren daarop was hij de uitvoerende voorzitter bij Lehman Brothers voor Spanje en Portugal en maakte hij vanuit die functie de val van de beruchte bank mee.

"Bad Bank"

In zijn nieuwe positie is De Guindos van plan om de bankensector grondig te hervormen en wil hij een zogenaamde "bad bank" in het leven roepen: een staatsbank die alle slechte beleggingen van andere banken op zich neemt waardoor deze niet meer getroffen worden door lagere waardingen.

Vandaag maakte ratingbureau Fitch overigens bekend dat het van plan is 14 gebieden in Spanje in hun kredietwaardigheid te verlagen. Spanje als land heeft een AA- status van Fitch.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl