NOS NieuwsAangepast

Vrouwen lopen Million Women March in Egypte

Duizenden vrouwen hebben in Caïro een mars gelopen om te protesteren tegen het geweldadige optreden tegen vrouwen door het leger. Ze riepen op tot een eind aan het geweld tegen betogers.

De Million Women March volgde op vijf dagen van geweld op en rond het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad. Sinds vrijdag zijn daarbij 14 doden gevallen en meer dan 900 gewonden.

#tahrirwoman

De directe aanleiding was de mishandeling van de vrouw die inmiddels haar eigen hashtag heeft op Twitter, #tahrirwoman, riep protest op. Ze werd door militairen over de grond gesleept, waardoor haar bovenlijf ontbloot werd, een ultieme vernedering in het land. Ook werd ze geschopt en geslagen. "In het filmpje is te zien dat de Militaire Raad er geen moeite mee heeft om de vrouwen en meisjes van Egypte te vertrappen, of ze in elkaar te slaan en uit te kleden", zei een van de protesterende vrouwen tegen nieuwszender al-Jazeera.

Volgens een generaal was #tahrirwoman een op zichzelf staand incident en wordt het momenteel onderzocht. De marcherende vrouwen geloven dat niet en riepen dat Tantawi, het hoofd van het leger, een laffaard is. Ook veel andere vrouwen die door het leger gearresteerd zijn zeggen dat ze mishandeld zijn toen ze vastzaten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei dat deze vernedering van vrouwen Egypte onwaardig is.

Women march to protest military

door CNN_International

Nog voor de betoging voorbij was, bood de regerende militaire raad excuses aan en beloofde de schuldigen te straffen. In een verklaring stelde de legertop dat militairen vrouwelijke betogers met respect moeten behandelen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl