NOS NieuwsAangepast

Opstelten wil hogere straf loverboys

Minister Opstelten gaat mensenhandel, en daarmee loverboys, harder aanpakken. Zijn voorganger Hirsch Ballin verhoogde de maximumstraf op mensenhandel al van zes naar acht jaar. Opstelten wil daar nog eens twee jaar bijtellen.

De verhoging van de maximumstraf maakt deel uit van een groot actieplan van het rijk. In het plan wordt onder andere aandacht besteed aan het bewuster maken van ouders omtrent loverboyproblematiek.

Ook hulpverleners die in aanraking komen met slachtoffers van loverboys worden getraind, staat in het plan. Dit zodat ze meer informatie kunnen krijgen uit de gesprekken die ze hebben met het slachtoffer. Het actieplan gaat uit van 3 p's. Prevention, protection en prosecution.

Met name de laatste p is een veelbesproken punt. Bijna een jaar geleden diende minister Opstelten een wetsvoorstel in om de maximumstraf op mensenhandel met twee jaar te verhogen. Volgens Linda Terpstra, medewerker in een opvangtehuis voor slachtoffers van loverboys, kan dit niet snel genoeg worden doorgevoerd. "We vragen al lang om deze maatregel, voor ons was 'ie liever gisteren dan vandaag ingegaan."

WE CAN

Vanmiddag worden resultaten van een onderzoek naar slachtoffers van loverboys gepresenteerd en de jongerencampagne WE CAN tegen seksualisering van de samenleving wordt geëvalueerd. In de campagne gaan jongeren zelf de strijd aan om de ongelijkheid tussen jongens en meiden tot een nulpunt terug te dringen. De campagne wordt momenteel uitgevoerd in Zwolle, Arnhem en Den Haag.

Ook de gemeente Rotterdam voert al langer campagne tegen loverboys. Onder de slogan 'Loverboys zijn laffe boys' wordt de Rotterdamse jeugd geattendeerd op de gevaren van de laffe boys. De rapster Reshmay maakte de clip hiernaast in het kader van de anti-loverboycampagne.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl