NOS NieuwsAangepast

De wonderlijke wereld van Kim Jong-il

Kim Jong-il was geliefd bij zijn mensen en een enorm veelzijdig man met vele talenten. Tenminste, als we de officiële berichten uit zijn biografie mogen geloven en alle artikelen die vanuit het staatspersbureau zijn gepubliceerd voor waar aannemen. Een kleine greep uit de wonderlijke wereld van Kim Jong-il.

Geboorte

Ten eerste zou Kim Jong-il ter wereld zijn gekomen via een supernatuurlijke geboorte. Volgens Noord-Koreaanse geschiedenisboeken zou hij geboren zijn op Mt. Paekdu, een heilige berg in Noord-Korea. Bij zijn geboorte zou een ster de hemel hebben verlicht en zou de winter spontaan in lente zijn overgegaan. Ook was er een dubbele regenboog zichtbaar. De Westerse variant van zijn geboorte is overigens minder bijzonder: Kim Jong-il werd geboren in Siberië, waar zijn vader verbannen was in de voormalige Sovjet-Unie.

Jeugd

De jeugd van Kim Jong-il ging uiteraard net zo voorspoedig als zijn geboorte. Er wordt gezegd dat hij na 3 weken al kon lopen en weer 5 weken later sprak hij zijn eerste woorden.

Schrijver

De leider wordt ook geroemd om zijn schrijftalent. In zijn leven schreef hij maar liefst zes volledige opera's die elk beter waren dan ieder ander verschenen muziekstuk uit de geschiedenis. Alleen al tijdens zijn studietijd heeft hij ook nog eens minstens 1500 boeken weten te publiceren.

Hamburger

Ook wordt de uitvinding van de hamburger toegekend aan de grootsheid van Kim Jong-il. Alle Amerikaanse invloed is in het communistische land uit den boze en dus meldde de krant Minju Joson dat het gerecht 'dubbel brood met vlees ertussen' een persoonlijke specialiteit was van de leider. Helaas is dit gerecht voor de meeste burgers niet te betalen.

Verjaardag

Op het wereldtoneel doet de leider het volgens de staatsmedia ook erg goed. Wereldwijd wordt de verjaardag van de bejubelde leider groots gevierd met films, festivals en parades. Elk jaar weer.

Golftalent

Tot slot schijnt het dat Tiger Woods nog wat kneepjes van het vak van 'Kameraad' Kim Jong-il had kunnen leren. In 1994 zou hij voor het eerst een golfveld hebben betreden en al direct vijf 'holes in one' hebben geslagen. Hierna was de uitdaging ook meteen verdwenen en liet hij de golfsport voor wat het was.

Maar ook...

Feitjes die in eigen land bij minder mensen bekend zijn, moeten overigens niet vergeten worden. Zo was Kim Jong-il een kettingroker, had hij een zwakke gezondheid en maakte hij gebruik van werkkampen om zijn macht te laten gelden. Al enkele jaren had de 'Grote Leider' last van nierproblemen en suikerziekte. Ook zijn land is verre van gezond: regelmatig kampt het met grote voedseltekorten en hongersnood. Geschat wordt dat ook komend jaar minstens 3 miljoen mensen voedselhulp nodig zullen hebben van de Verenigde Naties.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl